Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Gyanúsított lett a Pécsi Közlekedési Zrt. vezetője

2010.04.08. 13:23 Módosítva: 2010.04.08. 16:28
A rendőrséghez közelálló, magát megnevezni nem kívánó forrás szerint a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. vezérigazgatóját különösen jelentős értékre elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítják a helyi buszok eladása miatt. Keczer László a nyomozók szerint 1,2 milliárd forint kárt okozott.

Megtagadta a vallomástételt a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. vezérigazgatója, akit csütörtökre gyanúsítottként idézett be és hallgatott ki a rendőrség a pécsi buszeladási ügyben, közölte Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Közleménye szerint a cégvezető megalapozottan gyanúsítható mintegy 1,2 milliárd forintnyi, azaz különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével. A rendőr százados tájékoztatása szerint a vezérigazgató panaszt tett a gyanúsítás ellen, jelenleg szabadlábon védekezik, a nyomozás még tart.

Az ügyben a megyei főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának nyomozói először gazdasági, majd könyvszakértőt rendeltek ki, hogy kivizsgálják annak gazdasági "eseményeit". A nyomozóhatóság a szakértői vélemények, a beszerzett adatok, információk és a kihallgatott tanúk elmondásai alapján gyanúsította meg a vezérigazgatót.

Az ügyben Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere tavaly júniusban tett feljelentést, miután nyilvánosságra került, hogy a városi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. 51, illetve a Mecsekbusz Kft. 49 százalékos tulajdonában lévő és a baranyai megyeszékhely tömegközlekedését biztosító PK Zrt. korábban 2,2 milliárd forint plusz áfáért eladta 150 buszból álló járműparkját a PK Zrt. és az LL Bus Kft. által létrehozott PK Busrent Kft.-nek. A buszok egy része könyv szerinti értéken, másik része nullára leírva, 500-600 ezer forint közötti összegekért cserélt gazdát. A PK Zrt. azóta havi 1,2 millió forintért bérli a járművek darabját és 10 évre vonatkozóan egy összegben 2 milliárd forint plusz áfa rendelkezésre állási díjat fizetett a vevőnek.

Páva Zsolt a feljelentést megelőzően úgy fogalmazott: "olyan súlyú vagyonvesztés lehetősége merül itt fel, melynek hátterét, indítékait ki kell vizsgálni". Megjegyezte, hogy a cég vezetői nem tájékoztatták hivatalosan arról, miért volt szükség a nagy port kavart tranzakcióra.

Varga Péter, a Pécs Holding Zrt. azóta menesztett vezérigazgatója a buszeladások hírének napvilágra kerülésekor azt közölte, hogy a helyi járatú buszközlekedés fenntartása biztosított a Dunántúl legnagyobb városában, de nem tudja, érte-e kár a várost. "Felmerülhet a bűncselekmény gyanúja, de nem hiszem, hogy bűncselekményről, hanem egész egyszerűen a menedzsmentjogok rossz értelmezéséről lehet szó" - jegyezte meg. Ezzel arra utalt, hogy a PK Zrt. kisebbségi, de a menedzsmentjogokat gyakorló tulajdonosa nem értesítette a lépésről a Pécs Holdingot és az önkormányzatot. Hozzátette, nem tudja, mi volt az ügylet célja, értelme, de úgy véli, az eljárás ellentétes a PK Zrt. alapító okiratával és a szindikátusi szerződéssel, ilyen volumenű értékesítéshez közgyűlési jóváhagyásra lett volna szükség.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Zsobrák Péter annyit közölt, hogy a rendőrség közleményt ad ki a témában.