Félbeszakadt Budaházy György pere

2010.04.09. 12:03 Módosítva: 2010.04.09. 12:38
Budaházy György védője az eljáró tanács kizárását és a per elnapolását kérte védence egyik büntetőperében a fővárosi ítélőtáblán. Gaudi-Nagy Tamás közlése szerint Budaházy felesége hivatali visszaélés miatt feljelentette a főügyészségen Lukács Zsuzsannát, az ítélőtábla elnökét.

Mindez az érdemi tárgyalás megkezdése előtt zajlott. Az ítélőtábla egyik vezetője először eligazítást tartott a résztvevőknek az eljárás menetéről, ezt követően azonban Budaházy védője azt kérte a bírótól, hogy beszélhessen védencével.

Gaudi-Nagy Tamás ezután jelentette be, hogy Budaházy Bernadett pénteken feljelentést tett Lukács Zsuzsanna ellen hivatali visszaélés miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen. Arra hivatkozott, hogy az első eljárás során, másfél-két évvel ezelőtt, Budaházy Györgyöt felmentették, Lukács Zsuzsanna azonban Tóth Évára szignálta az ügyet, "aki a pártállami időkben is büntetőbíróként dolgozott, így tudható volt, hogy pártatlan és tisztességes eljárás nem várható el tőle".

Kommandósok kíséretében elszállítják Budaházy Györgyöt
Kommandósok kíséretében elszállítják Budaházy Györgyöt

Tóth Éva az ítélőtábla bírájaként annak idején az elsőfokú döntést hatályon kívül helyezte és az ügyet visszatette első fokra. A Fővárosi Bíróság tavaly szeptemberben hozott határozatot: az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészületével vádolt Budaházy Györgyöt, tucatnyi internetes írása miatt, nem jogerősen egy év  három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

Gaudi-Nagy otthagyta a tárgyalást

Budaházy György védője elhagyta a tárgyalás helyszínét; Gaudi-Nagy Tamás arra hivatkozott, hogy "ilyen körülmények között nem tudja ellátni a feladatát".

"A párthadsereggé züllesztett rendőrség ne szállja meg a bíróság épületét" - mondta Gaudi-Nagy Tamás, aki a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltjeként indul az országgyűlési választáson.

A bíróság, miután nem tudta folytatni a tárgyalást, berekesztette azt.

Túllépte az alkotmányos határokat

A Fővárosi Bíróság akkori szóbeli indokolása szerint Budaházy 2006 ősze és 2007 tavasza között közzétett írásaiban túllépte a véleménynyilvánítás szabadságának alkotmányos határait azzal, hogy erőszakkal fenyegetett. Budaházy György írásaiban a kormány és az Országgyűlés távozását szorgalmazta, ennek érdekében mozgósította olvasóit és erőszakot helyezett kilátásba, például amikor azt írta: "Takarodjatok, ha élve meg akarjátok úszni!"

A bíróság szerint a harcias nyelvezetű írásokban megfogalmazott erőszakos fenyegetés elég közvetlen és konkrét volt az állam elleni bűncselekmény előkészületének megállapításához. Budaházy támadásról, ütközetről, Budapest blokádjáról, közlekedési útvonalak lezárásáról írt. A bíróság szerint Budaházy olyan erőszakos cselekményekre mozgósította olvasóit, melyek közvetlen célja az alkotmányos rend megváltoztatása volt.

Ugyanakkor a bíróság megállapította, hogy az előkészület távoli volt, és a vádlott személyében rejlő társadalmi veszélyesség nem tette szükségessé a végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását, így Budaházyt az ügyészi indítványhoz hasonlóan egy év három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

Budaházy állítja, vegzálják az előzetesben

Az ítélőtáblán pénteken folytatódott tárgyaláson Gaudi-Nagy Tamás hivatkozott Budaházy édesanyjára is, akinek az állítása szerint a Fővárosi Bíróságon ítélkező bíró azt mondta neki: bárki tárgyalta volna az ügyet, mindenképpen elmarasztaló ítélet születik. Az ügyvéd, aki a Jobbik képviselőjelöltjeként indul az országgyűlési választáson, ezután megkérdezte az eljáró tanács három tagját, hogy '90 előtt is a bírói szervezetben tevékenykedtek-e.

Budaházy György is a tárgyalás elnapolását kérte. Azt mondta, hogy előzetes fogva tartása során vegzálják, hajnalban rendszeresen felkeltik, ezért nincs olyan állapotban, hogy több órás tárgyaláson részt vegyen.

A Központi Nyomozó Főügyészséghez csütörtökön érkezett feljelentés Budaházy György feleségétől egy bíróval szemben a férje elleni büntetőüggyel összefüggésben - közölte Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője. A főügyészség a törvény által megszabott három napon belül dönt arról, hogy a feljelentés ügyében elrendeli-e a nyomozást.