Gergely
4 °C
23 °C

Nemzeti gyásznap lesz itthon a lengyel elnök temetésének napja

2010.04.11. 12:21 Módosítva: 2010.04.11. 12:21
A kormány nemzeti gyásznappá nyilvánítja a lengyel elnök temetésének napját, jelentette be Bajnai Gordon, miután személyesen nyilvánította ki részvétét Lech Kaczynski halála miatt a budapesti Lengyel Nagykövetségen vasárnap. Lech Kaczynski és felesége holttestét még szombat éjjel azonosította ikertestvére, a holttesteket szállító gép vasárnap délelőtt tízkor indult el Varsóba.

A miniszterelnök - miután beírt a gyászkönyvbe - mécsest gyújtott és virágot helyezett el a nagykövetség épületének kerítésénél Balázs Péter külügyminiszterrel közösen. Bajnai Gordon újságíróknak azt mondta: ami történt, az nemcsak Lengyelországnak, hanem az egész világnak veszteség.

Lengyel-magyar barátság

Mivel pedig Magyarországot és Lengyelországot évszázados barátság fűzi össze, mi még mélyebben érezzük ezt a veszteséget, tette hozzá. Emlékeztetett arra, korábban azt kérte valamennyi magyartól, hogy vasárnap déltől álljon meg két percre, és emlékezzen néma főhajtással az áldozatokra. Lech Kaczynski temetésének időpontja még nem ismert.

A tegnap esti budapesti megemlékezésen
A tegnap esti budapesti megemlékezésen

Oroszországban szombaton zuhant le a Lech Kaczynski lengyel államfőt szállító repülőgép. Az orosz hatóságok közlése szerint nincsenek túlélők, 96-an haltak meg a balesetben. Az elnökkel tartott felesége, valamint a szovjetek által 1940-ben Katynnál kivégzett lengyelek több hozzátartozója is. A gépen utazott a lengyel Központi Bank kormányzója, Slawomir Skrzypek, Andrzej Kremer külügyminiszter-helyettes, továbbá számos más állami és kormányzati tisztviselő. Mindnyájan a Szmolenszk melletti Katynba tartottak, a kivégzett lengyelek kegyeleti helyére.

Ikertestvére azonosította

A Lech Kaczynski holttestét közvetlenül Varsóba szállító repülőgép közép-európai idő szerint vasárnap délelőtt tíz órakor indult el Szmolenkszből. Lech Kaczynskit és feleségét, Mariát még szombat éjjel azonosította az ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski, aki ezt követően azonnal vissza is utazott Lengyelországba.

Az orosz törvényekkel összhangban a többi áldozat földi maradványait előbb Moszkvába szállítják, mivel Szmolenszkben nem állnak rendelkezésre az azonosításhoz szükséges eszközök.