Állatpark lesz a temetőből

2010.04.14. 09:01
A benne porladó csontokkal együtt adták el Szentpéterszegen a régi temetőt egy helyi vállalkozónak. A hatvan éve nem használt temetőben új tulajdonosa ősi magyar állatok parkját akarja létrehozni - írja a Népszabadság.

A körülbelül ezerfős hajdú-bihari település, Szentpéterszeg régi temetőjét 1940-ben zárták le. Azóta a temető erdőként van nyilvántartva. A bokros, bozótos részen elszórtan még mindig hevernek régi síremlékek. Ide tervezik a leendő állatparkot, írja a Népszabadság.

A helyiek által csak "ócska temetőnek" hívott, három és fél hektáros területet az önkormányzat 2009 őszén 350 ezer forintért adta el Ékes Gyula helyi vállalkozónak, aki ősi magyar állatfajták bemutatóhelyét akarja itt létrehozni.

A helyi önkormányzati képviselő, Bereczkiné Balogh Erika azonban harcba szállt a halottak jogaiért: kegyeleti okokra hivatkozva megtiltaná az állatpark létrejöttét. A csontokat ugyanis a temető bezárása óta sem emelték ki. Bereczkiné szerint bűncselekmény gyanúját is fölvetheti, hogy a területet ennyire olcsón, ráadásul a benne nyugvó halottakkal együtt adták el.

"Be kell ismernem, hogy a terület értékesítésének tervét én is megszavaztam, mert a polgármester azt modta, az eladásnak semmiféle akadálya nincs. Amikor jobban utánanéztem, akkor jöttem rá, hogy a terület azonos a régi temetővel, ahol a saját dédapám is nyugszik a lakosok többi felmenőjével együtt" - mondta el a képviselőasszony.


View Larger Map

A falu régi tanácselnökének emlékei szerint a halottak exhumálása soha nem történt meg. Bereczkiné ezért följelentést is tett a rendőrségen, de az ügyet büncselekmény hiányában hamarosan lezárták.

Az ügyben megkérdezték Olajos Mihály polgármestert is, aki először válaszolt is a feltett kérdésekre, nyilatkozatát azonban később visszavonta.

Nem kizárt, hogy emlékművet állítanak

Az eladás óta gazdasági társaság is alakult a befektetés kezelésére, melynek ügyvezetője Tornyi Lajos alpolgármester lett. Arra a felvetésre, hogy nem érzi-e összeférhetetlennek ügyvezetői pozícióját az önkormányzatban betöltött hivatalával, röviden csak annyit válaszolt: nem.

Ékes Gyula, a terület tulajdonosa azt mondja, elképzelhetőnek tartja, hogy emlékművet állítsanak az elhunytak tiszteletére, de erre csak akkor lesz lehetőség, ha a 22 millió forint értékű beruházásukhoz pályázati támogatást tudnak szerezni.

Ha a területen öt évig nem történik beruházás, tulajdonjoga visszaszáll az önkormányzatra.