Meggyanúsították a szadista főtisztet

2010.04.14. 00:22 Módosítva: 2010.04.14. 00:38
Gyanúsítottként hallgatta ki a Budapesti Nyomozó Ügyészség V. Lászlót, akinek a parancsnoksága alatt szolgáló rebiszes alosztály rendőrei több kirívóan durva 2006. őszi túlkapás miatt is bíróság elé kerültek az elmúlt években. V. László egy már megbilincselt tüntető ujját törte el az ügyészség szerint. Az azóta leszerelt egykori rebiszes őrnagyra saját beosztottja tett vallomást, de csak miután első fokon őt ítélték el az ujjtörésért. V. László tagad.

Több mint három évvel a 2006. őszi tüntetések és zavargások után még mindig tárgyalják a bíróságok az akkor történt rendőri túlkapásos ügyeket. A legtöbbször hiába bizonyosodik be, hogy valakit rendőrök bántalmaztak, a tettesek ismeretlenek maradnak, vagy a vádlottakat felmentik. A bírók szerint a rendőrök fedezik egymást, és a tárgyalóteremben nem emlékeznek semmire. Cikksorozatunk Index-könyvben is kapható.

Amint arról korábban már többször beszámoltunk, a V. László által vezetett rebiszes alosztály számos kirívóan durva 2006. október 23-i rendőri túlkapás elkövetésében részes volt, vagy jelen volt a helyszínen. Ujját törték a már megbilincselt Fábián Gábornak a Károly körúton, jelen voltak több szemkilövésnél a Rákóczi úton, ott voltak amikor véresre verték Révész Máriusz fideszes honatyát máig ismeretlen rendőr tettesek, válogatás nélkül összevertek mindenkit egy kocsmában a József körúton, és ugyanott gumilövedékkel közvetlen közelről hátbalőttek valakit.

DSC7432

„El fogom mondani az igazat, azaz hogy te voltál, és keressél egy jó ügyvédet, nem várható ugyanis el, hogy más helyett börtönbe menjek” – mondta G. Csaba rendőr törzsőrmester egykori parancsnokának, V. Lászlónak a nyomozó ügyészségen februárban lezajlott szembesítés során. G. Csabát első fokon elítélték a már megbilincselt Fábián Gábor ujjának szándékos eltöréséért, ő azonban fellebbezett, és parancsnokára vallott. „Szemedbe mondom, hogy Fábián Gábor ujját te törted el, miután őt megbilincseltük N. Lacival, te odahajoltál hozzám és te törted el úgy, hogy hátrafeszítetted, vagy megcsavartad, erre már nem emlékszem.”

V. László tagadja a túlkapást, azt állítja hogy nem került fizikai kontaktusba a sértettel, több méterrel távolabb állt, és mindkét kezében rádió volt. Az igazság kiderítését nehezíti, hogy minden rendőr maszkot viselt, és nem hordták az azonosítószámukat az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján lezajlott tüntetések és zavargások során. A nyomozó ügyészség azonban felkutatott még egy tanút, akinek egy beszélgetés során V. László elmondta, hogy tényleg ő volt az ujjtörő. V. Lászlót most hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással, és védekezésre képtelen személlyel szemben elkövetett súlyos testi sértéssel gyanúsítják emiatt.

016 huszti dupla 2

A V. Lászlóval szemben megfogalmazott gyanút erősíti, hogy bár még csak 38 éves, a rendőrségtől már nyugdíjba ment. Alezredesként vonult vissza, vagyis előléptették a történtek után, de még a leszerelése előtt. Ezután Doszpot Péter cége, az Expol Kft. alkalmazta, a Mamut II. Üzletközpont biztonsági főnöke volt, előző cikkünk visszhangját követően azonban leváltották.

Már szeptemberben is durvultak

A Fővárosi Bíróság tavaly októberben 1,6 millió forintos kártérítést ítélt meg Zajácz Lászlónak, akit 2006. szeptember 20-án este, a Kossuth térről távozóban fogott el V. László őrnagy rebiszes rohamosztaga. Zajácz csuklója szilánkosra tört, könyöke kificamodott az őrizetbevétel közben, vallomása szerint V. László arcon is ütötte, beosztottai pedig a földön vonszolták, és azzal fenyegették, hogy meg fog dögleni. A tanárt még szabálysértéssel sem vádolták, mégis negyven órán keresztül tartották jogtalanul őrizetben, majd seblázas állapotban kitették az utcára. V. László őrnagyot és embereit ebben az ügyben sem vonták felelősségre.

Nemi erőszak, az nem volt

A Blaha sörözőnél történtekkel kapcsolatban kaptunk egy olvasói levelet: forrásunk azt állítja, hogy jelen volt a Fő utcai Katonai Bíróságon az ügy egyik tárgyalásán, és a szünetben kihallgatta az egyik rendőr vádlott és ügyvéde beszélgetését. A rendőr arról beszélt, hogy a kocsma kiürítése után kollégái megerőszakolták az ott dolgozó női alkalmazottat. A levelet – anonimizálva – továbbítottuk a Rebisz jogutódaként működő Készenléti Rendőrségnek. A KR parancsnoka a Budapesti Nyomozó Ügyészségnek továbbította az ügyet.

Az ügyészség feljelentésként értékelte bejelentésünket, és nyomozást indított. A rendőri intézkedésekkel kapcsolatban indult bűnügyek irataiból, valamint a női alkalmazott vallomásából azt állapította meg, hogy a felszolgáló, „miután a rendőrök kiterelték a bent lévő vendégeket, bezárta a bejárati ajtót, majd hazament”. Nemi erőszak nem történt. A bejelentő által kihallgatott rendőr vádlott az Indexnek azt mondta, hogy észrevette, hogy a bíróságon hallgatózik valaki, az ő „megtréfálására” rögtönözte az erőszakoló rendőrökről szóló rémtörténetet.

A cikket itt lehet kommentálni