Két év felfüggesztett a tévéostromért

2010.04.15. 16:18 Módosítva: 2010.04.15. 16:19
Csütörtökön két év felfüggesztett börtönre ítélték az MTV-ostrom 29. rendű vádlottját, a per a következő héten folytatódik.

Két év négy évre felfüggesztett szabadságvesztést kapott nem jogerősen a három és fél évvel ezelőtti MTV-ostrom egyik vádlottja a Pesti Központi Kerületi Bíróságon csütörtökön.

A huszonkilenced rendű vádlottat közérdekű üzem működésének megzavarása és hivatalos személy elleni erőszak miatt ítélte el az elsőfokú bíróság. Az ügyészség tudomásul vette a döntést, a védő azonban felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett, így a Fővárosi Bíróságon folytatódik az ügy.

Az MTV székházát 2006. szeptember 18-án este azután támadta meg a tömeg, hogy a tüntetők egy csoportja hiába akarta beolvastatni petícióját a köztelevízióban, melyben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök balatonöszödi beszéde miatt tiltakoztak volna. A rendbontók összesen 29 millió forintos kárt okoztak a televíziónak, a székház előtt pedig több autót is megrongáltak, illetve felgyújtottak.

A tettesek egy része ismeretlen maradt, végül az ügyészség 40 feltételezett elkövető ellen emelt vádat közérdekű üzem működésének megzavarása, hivatalos személy elleni erőszak, rongálás, lopás és testi sértés miatt. A negyven vádlottból egy, Ekrem Kemál György időközben meghalt, több mint harminc embert pedig jórészt felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek.

Az MTV ostroma miatti elsőfokú büntetőper várhatóan a jövő héten folytatódik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.