Egy napra lezárják a magyar légteret

2010.04.16. 17:33 Módosítva: 2010.04.16. 17:34
Légtérzárat rendelt el a teljes magyar légtérre a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága péntek 19 órától szombat 19 óráig. Szombaton is súlyos fennakadások lesznek az európai légi közlekedésben.

A légtérzár elrendelését az tette szükségesség, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzése alapján az izlandi vulkánkitöréssel a légkörbe került nagy mennyiségű hamu péntek este tíz órára eléri Magyarországot, és ez veszélyezteti a repülés biztonságát. A légtérbe került hamu eltömíti a repülőgépek hajtóművét, és ez veszélyezteti a repülés biztonságát.

A Légiközlekedési Igazgatóság az Országos Meteorológiai Szolgálattal folyamatos kapcsolatot tartva  szükség esetén módosítja – feloldhatja vagy meghosszabbíthatja – a légtérzárat.

Szombaton is súlyos fennakadások lesznek az európai légi közlekedésben - közölte az Eurocontrol, az európai légi forgalom biztonságáért felelős brüsszeli székhelyű szervezet.

Pénteken a szokásos 28 ezer helyett csak mintegy 13 ezer légi járat indult el, illetve szállt le Európában, és egyharmadára csökkent a nyugati féltekéről érkező gépek száma. A hamufelhő - és vele együtt a repülési tilalom érvénye - eközben dél, illetve kelet felé tovább terjedt a kontinensen.

A ferihegyi egyes terminálon tucatnyi utas várakozik, míg a kettesen 80-100-an lehetnek - tájékoztatta Szilágyi Károly, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. szóvivője a légtérzárról szóló bejelentést követően. Az utasok ellátása alapvetően az adott légitársaság feladata - tette hozzá. Arra, hogy a repülőtéren lévő éttermek üzletek megfelelő ideig legyenek nyitva, a repülőtér üzemeltetőnek nincs ráhatása, hiszen ezek bérlemények.

A Malév több mint 50 pénteki járatából 44-et törölt, így most a legnagyobb feladat az, hogy a több ezer érintett utas jegyét átváltsák, illetve visszatérítsék - mondta Hegedűs Ádám, a Malév szóvivője az MTI kérdésére. A magyar légitársaságnak lényegében nincs tranzitutasa Ferihegyen, mert már el sem hozták őket Budapestre, a budapesti utasok pedig ki sem mentek a repülőtérre.

A légi utasok jogait biztosító előírások az izlandi vulkánkitörés miatt előállt rendkívüli körülmények között szükségessé vált járattörlések esetén is érvényesek - hangsúlyozta Siim Kallas közlekedési EU-biztos brüsszeli közleményében. Az utasnak joga van ahhoz is, hogy válasszon a menetjegy árának megtérítése, illetve a célállomás alternatív útvonalon történő elérése között - közölte, további pénzbeli kártérítés azonban nem jár az ilyen rendkívüli esetekben.