Félárbocra engedték a nemzeti lobogót

2010.04.17. 09:40 Módosítva: 2010.04.17. 09:44
Lech Kaczyński lengyel elnök végső búcsúztatásának napján, amelyet a magyar kormány nemzeti gyásznappá nyilvánított, katonai tiszteletadás mellett felvonták, majd félárbocra eresztették a nemzeti lobogót az Országház előtt szombaton reggel.

A Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásánál, majd félárbocra engedésénél jelen volt Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök, Katona Béla, az Országgyűlés elnöke, valamint Baka András, a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke.

Az eseményen a közjogi méltóságokon kívül a külföldi diplomáciai testület képviselői, a kormány és a pártok képviselői, valamint a magyarországi lengyel intézmények képviselői is részt vettek.

A Lech Kaczyński lengyel államfőt és kíséretét szállító kormányrepülőgép Oroszországban, a szmolenszki Szevernij katonai repülőtér kifutópályájától néhány száz méternyire zuhant le múlt szombat reggel.

Képek a Kossuth térről

Bár Lengyelországban felmerült, hogy a légtérzár miatt el kellene halasztani a gyászszertartást, a család kérésére vasárnap mégis megtartják a ceremóniát.

A két koporsót a tervek szerint szombaton este fél hatkor viszik át a varsói elnöki palotából a Keresztelő Szent János-székesegyházba, ahol ünnepi szentmisét tartanak. A mise után a koporsók a székesegyházban maradnak, mielőtt Krakkóba szállítanák őket. Lengyelország egykori fővárosában 14 órakor kezdődik a gyászmise.