Tízezren az Élet menetén Budapesten

2010.04.18. 19:01 Módosítva: 2010.04.19. 09:08

A szokásosnál többen, nagyjából tízezren vettek részt az Élet menete megemlékezésen Újlipótvárosban. A Szent István Park sarkánál felállított emelvénnyel először Horváth Csaba főpolgármester-helyettes tartott rövid beszédet. Horváth a holokauszt kapcsán a törvények betartását hangsúlyozta. Majd beszámolt egy pár napja neki írt levélről, melyben egy zsidó családanya egy buszon a férjét ért agresszióról írt és kifejezte óhaját, hogy ő is és a gyermeke is félelem nélkül élhessen zsidóként Magyarországon.

Képek a menetről
Fotó: Huszti István

Nem fogjuk hagyni, hogy félnie kelljen - szólt Horváth Csaba a tömeghez. Beszéde végén a főpolgármester-helyettes a kirekesztő politikusok elleni közös fellépés fontosságát hangsúlyozta, egyértelmű aktuálpolitikai utalást téve a választásokra.

Nem volt politikai felhangoktól mentes Rogán Antal belvárosi polgármester beszéde sem, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország történelmi esélyt kapott a változtatásra. El kell utasítani az erőszakot, és erős nemzet, erős gazdaság és erős kormány tudja csak a polgárokat megvédeni az erőszaktól. Rogán félreérthetetlenül a Fidesz kétharmados többségének szükségességére célozva azt is mondta, hogy erős egység tud stabilitást teremteni és elsimítani az ellentéteket.

Rogán egy francia filozófust is idézett, aki azt mondta, ha egyes emberek bejelentik, hogy a paradicsomot akarják megvalósítani, óvatosnak kell lenni, mert majdnem mindig a pokol lesz belőle. A tömeg ekkor tapsolt, Rogán pedig magyarázkodni kezdett, mert érzékelte, hogy a jelenlevők Orbán Viktorra asszociáltak.

Fotó: Huszti István

A beszédek után Verő Tamás rabbi megfújta a sófárt (kürt) és a megemlékezők a Holokauszt emlékműhöz indultak. A tömegben több ismert politikus, közéleti személyiség részt vett, tudósítónk Gyurcsány Ferencet, Semjén Zsoltot és Schiffer Andrást, az LMP listavezetőjét látta a tömegben.

A rendezvényt nagyon komoly rendőri biztosítás kísérte. Három ember ellen tettek feljelentést garázdaság miatt, de azt egyelőre nem lehet tudni, mit csináltak. Más rendőri intézkedésre nem volt szükség.