Újra megnyitották a magyar légteret

2010.04.19. 11:07 Módosítva: 2010.04.19. 15:18
Teljesen feloldották Magyarországon a légtérzárat, Ferihegy újra indíthat és fogadhat gépeket. A legfrissebb becslések szerint a légi járatok alig harmada közlekedhet hétfőn. Este újabb hamufelhő érheti el az országot.

Teljesen feloldotta a légtérzárat hétfőn délben a HungaroControl - mondta el kérdésünkre Fehér Imre, a szervezet kommunikációs vezetője. Ez azt jelenti, hogy a Ferihegyi Repülőtér újra indíthat és fogadhat gépeket. Egy órával korábban még csak a részleges megnyitásról döntöttek, ez az átrepülő járatokat érintette.

malev450

A magyar légtér megnyitása nem jelenti azt, hogy helyreáll a menetrendszerű forgalom - hangsúlyozta az Indexnek Szilágyi Károly, a reptér szóvivője. Mindenkit arra int, hogy csak akkor induljon el Ferihegyre, ha a légitársaságával egyeztetve meggyőződött arról, hogy az adott járat tényleg elindul.

A magyar légtér megnyitása ellenére is fenntartja ugyanis járattörléseit több légitársaság, hiszen a gépek és a személyzet összeszervezéséhez, illetve az utasok értesítéséhez is idő kell, nem is beszélve arról, hogy az Európa egy részén még élő légtérzárlat miatt több célpont még most is elérhetetlen. Az elmúlt napokban egyébként összesen mintegy hétszáz járatot kellett törölni Ferihegyen, ezek nagyjából fele-fele arányban voltak érkező és induló járatok.

A Malév hétfőn varsói, prágai, zágrábi és bukaresti járatait indítja el.

Még egy hamufelhő jön

Hétfőn kora délután elhagyta Magyarország légterét az Izlandról származó vulkáni hamu, újabb hamufelhő belépése várható viszont 20 óra körül Győr-Moson-Sopron megye északnyugati csücskében, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

F-16-osokat rongált meg a hamu

A vulkáni hamu megrongálta a NATO több F-16-os vadászgépének hajóművét, amikor átrepültek az Európa nagy részét beborító vulkanikus hamufelhőn, közölte egy magas rangú nyugati diplomata.

Több részletet nem árult el, csak annyit jegyzett meg, hogy a vadászgépek európai légtérben végzett őrjárata után üvegszerű lerakódást találtak a hajtóművekben.

A múlt héten két finn F-18-as harci repülőgép hasonló károkat szenvedett, amikor átrepült az izlandi vulkánkitörés után Európa nagy részét beborító és a légi közlekedést megbénító hamufelhőn.

Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára Brüsszelben nem erősítette meg a hírt, csak annyit mondott, a hamufelhő "nem gyakorol kedvezőtlen hatást a NATO katonai műveleteire'.

A reggeli órákban egy nemzetközi kutatóintézet - az Anchorage Volcanic Ash Advisory Center (VAAC) - által kiadott adatok alapján hatezer méter alatt megközelítőleg Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém megye nyugati; Hajdú-Bihar-, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egészében, továbbá Békés-, Jász-Nagykun-Szolnok megye keleti részében volt hamuval szennyezett a légtér.

A hatezer méter feletti régióban a légtér ugyanakkor nagy valószínűséggel nem tartalmazott már vulkáni hamut.

Az OMSZ hangsúlyozta: a hamufelhő meteorológiai szempontból nem zavarja a déli irányba, illetve a déli irányból történő esetleges repülőforgalmat.

Túlbecsülték

Az Európában közlekedő légi járatoknak mintegy harminc százaléka indulhat el hétfőn, közölte a brüsszeli székhelyű nemzetközi légtérellenőrző szervezet, az Eurocontrol késő délelőtt. 28 ezer járatból várhatóan csak 8-9 ezer közlekedik a térségben. Előző nap az Eurocontrol még 50 százalékra becsülte a közlekedtethető járatok arányát.

Több európai repülőteret megnyitottak hétfőn a forgalom előtt, de több helyen repülési korlátozásokat vezettek be. Dániában 11 ezer méter fölötti magasságban szabad repülni, de az ez alatti magasság alatt legalább éjfélig tilos a légi közlekedés. A svájci légügyi hatóságok ugyancsak magassági korlátozásokkal engedélyezik a légtérhasználatot.

Óráról órára változik a helyzet

A rendelkezés értelmében 6400 méternél magasabbra nem emelkedhetnek a légi járművek, amelyek nem szállhatnak le Svájcban, csak átrepülhetnek az alpesi ország fölött. A svájci repülőterekről sem indítanak gépeket. A stockholmi Arlanda repülőtérről reggel óta ismét felszállhatnak a repülőgépek, de csak azok, amelyek nyugati vagy északi irányba tartanak. Stockholmtól északra hat repülőtér és a nyugati göteborgi légikikötő üzemelhet.

A skandináv ország harmadik legnagyobb repülőtere, a malmöi azonban továbbra is zárva marad. Finnországban ideiglenesen megnyílt a forgalom a turkui és a tamperei repülőtereken, de a főváros, Helsinki repülőtere és az ország többi légikikötője azonban nem üzemel. Norvégiában megnyitották a repülőterek többségét, de ezeket a légikikötőket főként belföldi járatok veszik igénybe.

Csehország hétfőn 7450 méter magasság felett megnyitotta légterét a távolsági járatok számára - jelentette be hétfőn Richard Klíma, a légi irányítás szóvivője. A csehországi repülőterek ugyanakkor továbbra is zárva vannak. Jelenleg azt mérlegelik, hogy mely repülőtereket lehetne megnyitni hétfőn délben. A 7450 méter alatti magasságban továbbra sem engedélyezett a repülőforgalom. Csehországban pénteken délben zárták be fokozatosan a repülőtereket, majd az egész légteret.

Hétfő kora reggel megnyitották az osztrák légteret és Bécs repülőterét. Schwechatról azonban egyelőre nem minden célállomásra indít, illetve nem minden repülőtérről fogad járatokat. Továbbra is kimaradt például minden németországi és svájci járat. Hétfőre virradóra Horvátország is megnyitotta légterét.

Nagy-Britanniában csődveszélyről beszélnek

Ugyanakkor hétfő estig meghosszabbították a légtér zárlatát Németországban - jelentette be kora reggel a langeni repülésbiztonsági hatóság szóvivője. A hivatal képviselője szerint a zárlat este 20 óráig lesz érvényben, addig egyetlen repülőtér sem indíthat, illetve fogadhat gépeket. A korábbi rendelkezés szerint a zárlatot 14 órakor oldották volna fel.

Keddig meghosszabbították a brit hatóságok Nagy-Britannia légterének teljes zárlatát, miközben a brit légitársaságok már csődveszélyről beszélnek az ötödik napja tartó repülési tilalom miatt. A szolgálat a brit meteorológiai intézet tanácsait követve folyamatosan hosszabbítja a zárlatot: a legutóbbi - akkor is csak feltételes - feloldási határidő hétfő este 19 óra volt.