Kevés az esélye a váltásnak a Fidesz élén

2010.04.20. 11:41 Módosítva: 2010.04.20. 19:45
A Fideszen belül kevés esélyt adnak annak, hogy a párt vezetését a közeljövőben valaki átveszi a kormányfői székbe ülő Orbán Viktortól. A mostani helyzetben sokkal fontosabb az egység kifejezése, a párt pedig anélkül is tud működni, hogy Orbán napi szinten rajta tartja a szemét. Ugyan 2000-2003 között Kövér László, Pokorni Zoltán, majd Áder János vezette a Fideszt, mindenki tudta, hogy akkor is Orbán volt a párt igazi irányítója.

A Fideszen belül ugyan nem tartják kizártnak, de nagyon kevés esélyt adnak annak, hogy a kormányfői posztot átvevő Orbán Viktortól a közeljövőben valaki átvenné a párt irányítását. Az RTL Klub szerint Pokorni Zoltán vagy Kövér László lehet esélyes a pártelnöki posztra. A párton belül ugyanakkor úgy vélik: most egyik politikus sem igazán esélyes erre a pozícióra.

Orbán a Facebookon üzent

Orbán Viktornak állítása szerint a parlamenti választás második fordulója után sem áll szándékában "magára hagyni a Fideszt". "A Fidesz elnöksége körüli pletykákról. Kéretlen tanácsadók és házasságközvetítők kíméljenek. Semmilyen érvet nem találok, ezért a második fordulót követően sem áll szándékomban magára hagyni a Fideszt" - áll Orbán Facebook bejegyzésében. (MTI)

Belső vélemények szerint egyáltalán nem valószínű, hogy Orbán Viktor a kormányzás átvétele után a plusz feszültségforrást és bizonytalansági tényezőket is magában rejtő fideszes elnökváltást akarná. Sokkal fontosabb lesz, hogy személyében továbbra is megjelenítse a polgári szövetség szimbolikus egységét.

Forrásaink szerint ugyan a kormányzati munka óriási kihívást jelent majd Orbánnak, de terheit három helyettese, Varga Mihály, Semjén Zsolt és Navracsics Tibor is enyhítheti, a Fidesz pedig anélkül is tud majd működni, hogy Orbán napi szinten rajta tartaná a szemét az ügyeken. Korábban ugyan volt példa a kormányfői és a pártelnöki funkció szétválasztására, de akkor is mindenki tudta, hogy a párt igazi irányítása továbbra is Orbán kezében van.

A Fidesz kongresszusa 2000. január 29-én döntött a kormányfői és a pártelnöki pozíció szétválasztásáról , ekkor lett Kövér László akkori titkosszolgálati miniszter a párt elnöke. A döntést akkor azzal indokolták, hogy a párt kiüresedett és meggyengült. A Fidesz vezető politikusai a kormányzati munkával voltak elfoglalva, és fennállt a veszély, hogy a párt béna állapotban vág neki a 2002-es választásoknak. Akkoriban üzenetrögzítő pártnak is nevezték a Fideszt, mert számos alapszervezetben nem volt ember, aki felvegye a telefont. Kövér László pártelnökké emelkedése után a titokminiszteri posztot Demeter Ervin vette át.

2001-ben újabb váltás következett a Fidesz élén, miután Kövér László bejelentette, nem akar indulni a 2001. májusi tisztújító kongresszuson. Kövér indoklása szerint a megváltozott feladatokhoz új ember kellett. A váltásban minden bizonnyal szerepet játszott az is, hogy a Fidesz barátságosabb stílust akart megjeleníteni, Kövér pedig a Fidesz legnépszerűtlenebb politikusa volt. Kövér maga ajánlotta Pokorni Zoltán akkori oktatási minisztert a posztra. Pokornit 2001 májusában választották a párt élére, az oktatási miniszteri posztot Pálinkás József vette át tőle.

Pokorni Zoltán lett az elvesztett 2002-es választás után a párt frakcióvezetője is. A Medgyessy Péter kémelhárító múltjáról szóló, D-209-es ügyre válaszul keverték Pokorni Zoltánt is egy ügynökügybe. Meruk József, a Budapest TV műsorvezetője 2002-ben egy adásban azt állította, az egyik neves ellenzéki politikus édesapja Pákozdi János fedőnéven dolgozott a politikai rendőrségnek.

Kiderült, hogy Pokorni Zoltán édesapjáról van szó, aki 1956-1989-ig az állambiztonsági szolgálat ügynöke volt. Pokorni Zoltán nem tudott erről, de miután beszélt apjával, azonnal lemondott pártelnöki és frakcióvezetői posztjáról. Mint megrendült nyilatkozatában mondta: "Nem volt bennem gyűlölet. Most viszont igen komoly indulat van bennem. Egy pártot pedig nem lehet indulatvezérelten irányítani".

A párt vezetését ezután ideiglenesen Áder János ügyvezető alelnök vette át, és ő került a frakció élére is. A Fidesz ezután alakult át szövetséggé (Fidesz-Magyar Polgári Szövetség), és a 2003-as pártkongresszus óta ismét Orbán Viktor vezeti.