Az eső legyőzte az Eyjafjallajökullt

2010.04.22. 10:59 Módosítva: 2010.04.22. 11:25
Bár az izlandi vulkán továbbra is aktív, hozzánk egyelőre nem jön több hamu. Lassan helyreáll a rend a magyar légtérben. Európában is csak kisebb fennekadások vannak.

Nem éri el Magyarországot a vulkáni hamufelhő a következő napokban, mondta Fövényi Attila repülésmeteorológus.

A szakértő szerint a vulkán továbbra is aktív és ontja magából a hamufelhőt, de az már csak a 3000-3600 méter közötti légrétegig jut fel, így gyorsan kiülepszik a levegőből.

A következő napokban ciklon alakul ki Izland térségében, ezért sok csapadék várható ott, ami azt jelenti, hogy ha a vulkán aktivitása nem erősödik, akkor a hamu már a szigetország közelében kiülepszik a légtérből.

Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet főigazgató-helytettese elmondta: a szálló por koncentrációja húsz százalékkal csökkent, így most jó minőségű a levegő.

Helyreáll a menetrend

Napokon belül teljesen helyreállhat a magyar légtér forgalma, mondta Fehér Imre, a HungaroControl kommunikációs vezetője.

A szóvivő elmondta: a vulkáni hamu koncentrációja olyan alacsony, hogy már szerdán sem érte el - repülésbiztonsági szempontból - a magas kockázatú kategóriát a magyar légtér, így a hatóság továbbra sem rendelt el repülési korlátozást.

A Ferihegyi repülőtér szerdán 260 érkező és induló, valamint 1035 a magyar légtéren átrepülő gépet regisztrált, ez egy átlagos áprilisi nap forgalmának a 90 százaléka volt, vagyis napokon belül teljesen helyreállhat a légiközlekedés, közölte Fehér Imre.

Az európai légi közlekedés biztonságáért felelős, brüsszeli székhelyű szervezet, az Eurocontrol csütörtökön már mintegy 28-29 ezer légi járat közlekedésével számol az európai légtérben. Csak néhány menetrend szerinti járatot kell törölni, részben a még érvényben tartott légtérkorlátozások, részben logisztikai gondok miatt.

A nap folyamán már csaknem az egész európai légtérben lehet repülni, kivételt képeznek egyes dél-finnországi, dél-norvégiai, nyugat-svédországi, illetve észak-skóciai területek.