Fantomizálódott a választási informatikát fejlesztő cég

2010.04.22. 08:57
Adócsalás és számviteli rend megsértésének gyanúja miatt feljelentést tett az APEH az ellen a cég ellen, amelyik alvállalkozóként részt vett a BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal informatikai rendszereinek fejlesztésében. A Magyar Nemzet és a HVG szerint a nemzetbiztonsági szempontból érzékeny adatokhoz is hozzáférő É.B.SZ.K. Kft. azóta fantomizálódott, egy marokkói magánszemélynek adták el.

A Magyar Nemzet és a HVG is foglalkozik az É.B.SZ.K. Kft. ügyével, amely az Idom 2000 Konzulens Zrt. egyik alvállalkozójaként nemzetbiztonsági szempontból érzékeny adatokkal dolgozott. A HVG szerint az exbelügyesek által alapított, 3,5 milliárd forint körüli éves árbevételű Idom építette ki a helyi, az országgyűlési és az európai parlamenti választások informatikai rendszereit, és ezek fejlesztéseit egy évtizede végzi.

Az É.B.SZ.K. Kft. 2006-ban a választásokhoz jegyzékkészítő programokat fejlesztett, 2007-ben az okmányirodai rendszer tesztelését és módosítását végezte, amibe az anyakönyvi, a jármű-, a személyiadat- és lakcímnyilvántartás, továbbá az ügyfélkapu okmányirodai ága is beletartozik. A kft. korszerűsítette a polgári lőfegyverek országos nyilvántartó rendszerét, de programozói munkákat végzett a kontinens teljes körözési listáját tartalmazó adatbank, a SISone4ALL rendszeren is. A HVG információi szerint az É.B.SZ.K. 2006–2007-ben összesen közel 400 millió forint értékű munkáról állított ki számlákat az Idomnak.

A cégnek azonban meggyűlt a baja az adóhatósággal. 2008. július 8-án az APEH adóvizsgálatot akart lefolytatni a cégnél. Ez azonban elmaradt, mert az ügyvezető külföldön volt. Az ellenőrzés másnapján az É.B.SZ.K. a cégbíróságon bejelentette, hogy változás állt be a tulajdonosi szerkezetben. Az  É.B.SZ.K. többségi tulajdonát egy marokkói illetőségű, Bhasil Mohammed nevű embernek adták el.  Bhasil Mohammed nem szerepelt az idegenrendészeti nyilvántartásban és nem lakott Magyarországon sem. A cégnyilvántartás szerint a Marrákes közeli Ghiat településen a Mustapha út 38-as szám alatt lakik.

A HVG korábban arról is írt, hogy az É.B.SZ.K. gyanús eladása körül közvetítőként az a szír Bassam Tarche is közreműködött, akit március 17-én Rákosszentmihályon fényes nappal lőttek le autójában. A hírek szerint ő hozta be az üzletbe Bhasil Mohammedet.

Két év alatt 1,2 milliárd forintot vettek fel a társaság bankszámlájáról, s további 127 millió forintot utaltak el onnan magánszemélyeknek.

A BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatala nem válaszolt a HVG arra vonatkozó kérdéseire, hogy a tulajdonosváltás kapcsán illetéktelen kezekbe kerülhetett-e az országgyűlési választások informatikai rendszerének forráskódja, netán előfordulhat-e, hogy arra nem jogosult személy kívülről hozzáférjen a rendszerhez.

A BM választási hivatalának a jelek szerint nincsenek aggályai az É.B.SZ.K. miatt. Az Idom – amelynek közvetett fő tulajdonosa Schäffer István, aki 2001–2009 között volt a miniszterelnökség központi szolgáltatási főigazgatója – elnyerte a 2010-es választások informatikai rendszerének módosítására, tesztelésére, működtetésére szóló egyszemélyes közbeszerzési tendert is. Az 592 millió forintos beruházásba az eredményhirdetés szerint be fog vonni alvállalkozót. Közelebbről azonban nem nevezte meg a beszállítókat, csupán a „nem ismert” rubrikát ikszelte be.