Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Összesen tizenkilenc évet kaptak a búbánatvölgyi gyújtogatók

2010.04.22. 14:19 Módosítva: 2010.04.22. 14:23
A Tatabányai Városi Bíróság összesen tizenkilenc év börtönbüntetésre ítélte Meggyes Tamás fideszes esztergomi polgármester házának és autójának felgyújtóit. A másodrendű vádlottat elmeállapota miatt felmentették és kényszergyógykezelését rendelték el.

Az elsőrendű vádlott, Misznéder János építési vállalkozóra jelentős bírságot szabott ki az esztergomi polgármesteri hivatal, aki bosszúból lejárató kampányt kezdeményezett Meggyes Tamás ellen. Ennek során szóba került, hogy felgyújtják Búbánatvölgyben épülő házát és autóját.

Erre tízmillió forintot adott át a másod- és harmadrendű vádlottaknak, akik további embereket szerveztek be, és 2008. április 7-én hajnalban először a házat, majd az autót gyújtották fel.

A polgármester arra ébredt, hogy lakása előtt álló autóját benzines palackokkal felgyújtották. Meggyes Tamás a tüzet eloltotta és a megérkező tűzoltóktól tudta meg, hogy Esztergom-Búbánatvölgyben ég egy családi ház, melyről később kiderült, hogy az övé. A házban milliós kár keletkezett.

T. Béla beszámíthatatlan

A bíróság Misznéder Jánosra közveszélyokozás miatt, valamint rongálás bűntettében, mint felbujtóra három év börtönbüntetést szabott ki. A cselekmény egyik szervezőjét, a másodrendű vádlott T. Bélát beszámíthatatlannak minősítették, ezért a bíróság felmentette a vádak alól, egyben elrendelte a kényszergyógykezelését és hatmillió forint vagyonelkobzásra ítélte.

2008. június 12. Az egyik tettest elfogják a nyomozók
2008. június 12. Az egyik tettest elfogják a nyomozók

A másik szervezőt, a harmadrendű, többszörösen büntetett G. Lórándot különös visszaesőként négy év hat hónap börtönre ítélték, három millió forint vagyonelkobzás mellett.

A gyújtogatás végrehajtóit a negyedrendű Perza Renató toborozta, akinek egy időben belépője volt a Parlamentbe. Őt szintén négy év hat hónap börtönbüntetésre ítélték.

Enyhítésért fellebbeztek

A cselekményt ténylegesen elkövető közül T. Antal büntetése 2 év 10 hónap, M. Sándoré 2 év 2 hónap, B. Sándoré 1 év 8 hónap, letöltendő börtönbüntetés. A nyolcadrendű vádlott M. László büntetése 1 év felfüggesztett börtön. A vádlottak három nap gondolkodási időt kértek, illetve enyhítésért fellebbeztek.

Két hónappal később fogták el az elkövetőket. Kiderült, hogy a rongálás felbujtója, Misznéder János tízmillió forintot adott Meggyes Tamás polgármester tönkretételére és médiakampányt szervezett a polgármester ellen. Az összegből a bűnügyi láncolat végén, a végrehajtásban részt vevők, nyolcvan-százezer forintot kaptak a ház felgyújtásáért.  • Vennék
  • Hírek