Szilvia
5 °C
16 °C

Perelnek a meleglistára került papok

2010.04.23. 10:05
Két püspök is feljelentést tett egy 2007-ben még biztosan működő honlap miatt, amelyen a katolikus egyházban dolgozó állítólagos meleg papokat gyűjtötték össze. A lista folyamatosan cserélődött, elkészítésével két embert vádolnak, de ők tagadják, hogy közük lenne a tartalmához.

Bírósági eljárás folyik egy honlap miatt, amelyen a magyarországi katolikus egyházban szolgáló melegeket próbálták összegyűjteni, írja a Népszabadság. A honlap már nem elérhető, azonban kinyomtatott formában a laphoz jutott egy 2007 végi állapota.

A "Homoszexuális papok, akik jó barátok" felirat alatt huszonöt egyházi tisztségviselő, köztük három püspök neve és képe látható. Különböző feliratok is szerepelnek, az egyik papról például azt írták, hogy a „legnagyobb ingatlanpanamás pap a katolikus egyházban”. A lap szerint a lista folyamatosan változhatott, egyesek lekerültek, mások viszont felkerültek rá.

A honlap miatt Beer Miklós váci és Spányi Antal székesfehérvái püspök is feljelentést tett. Spányi azt mondta, hogy bár kellemetlen neki a sajtó nyilvánossága, de mégsem tekinthetett el a feljelentéstől, mert a rágalmaktól mindenképpen meg kellett védenie magát, és híveinek is tartozik annyival, hogy a róla terjesztett hazugsággal szembeszáll.

Beer a lapnak azt mondta, hogy 2007-ben valaki emailben felhívta a figyelmét egy honlapra, amelyen őt és a papjaikat dehonesztáló állításokkal illették. Mint mondta, feljelentést tett, a rendőrök pedig néhány hét alatt kiderítették, hogy ki tette fel az internetre az anyagot, és azt is, hogy ki figyelmeztette álnéven.

Miután elmentek a tárgyalásra, ügyvédje azt mondta neki, hogy talán kap ötvenezer forintos pénzbüntetést az illető, ezért végül elállt a bírósági ügy folytatásától, mondta Beer. Szerinte kiderült, hogy kik állnak az egész mögött, minden azért történt, mert nem kaptak megrendelést.

A Spányi Antal feljelentése nyomán indult eljárás azonban még mindig tart, így nem lehet tényként kezelni, hogy a két vádlott készítette a honlapot. Annyit elismertek, hogy tudtak a honlapról, és egyikük álnéven elküldte a linket a váci püspöknek, de tagadják, hogy bármi közük lenne az elkészítéséhez, vagy tartalmához.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?