Perelnek a meleglistára került papok

2010.04.23. 10:05
Két püspök is feljelentést tett egy 2007-ben még biztosan működő honlap miatt, amelyen a katolikus egyházban dolgozó állítólagos meleg papokat gyűjtötték össze. A lista folyamatosan cserélődött, elkészítésével két embert vádolnak, de ők tagadják, hogy közük lenne a tartalmához.

Bírósági eljárás folyik egy honlap miatt, amelyen a magyarországi katolikus egyházban szolgáló melegeket próbálták összegyűjteni, írja a Népszabadság. A honlap már nem elérhető, azonban kinyomtatott formában a laphoz jutott egy 2007 végi állapota.

A "Homoszexuális papok, akik jó barátok" felirat alatt huszonöt egyházi tisztségviselő, köztük három püspök neve és képe látható. Különböző feliratok is szerepelnek, az egyik papról például azt írták, hogy a „legnagyobb ingatlanpanamás pap a katolikus egyházban”. A lap szerint a lista folyamatosan változhatott, egyesek lekerültek, mások viszont felkerültek rá.

A honlap miatt Beer Miklós váci és Spányi Antal székesfehérvái püspök is feljelentést tett. Spányi azt mondta, hogy bár kellemetlen neki a sajtó nyilvánossága, de mégsem tekinthetett el a feljelentéstől, mert a rágalmaktól mindenképpen meg kellett védenie magát, és híveinek is tartozik annyival, hogy a róla terjesztett hazugsággal szembeszáll.

Beer a lapnak azt mondta, hogy 2007-ben valaki emailben felhívta a figyelmét egy honlapra, amelyen őt és a papjaikat dehonesztáló állításokkal illették. Mint mondta, feljelentést tett, a rendőrök pedig néhány hét alatt kiderítették, hogy ki tette fel az internetre az anyagot, és azt is, hogy ki figyelmeztette álnéven.

Miután elmentek a tárgyalásra, ügyvédje azt mondta neki, hogy talán kap ötvenezer forintos pénzbüntetést az illető, ezért végül elállt a bírósági ügy folytatásától, mondta Beer. Szerinte kiderült, hogy kik állnak az egész mögött, minden azért történt, mert nem kaptak megrendelést.

A Spányi Antal feljelentése nyomán indult eljárás azonban még mindig tart, így nem lehet tényként kezelni, hogy a két vádlott készítette a honlapot. Annyit elismertek, hogy tudtak a honlapról, és egyikük álnéven elküldte a linket a váci püspöknek, de tagadják, hogy bármi közük lenne az elkészítéséhez, vagy tartalmához.