Fegyelmi indul a Növényvédelmi Kutatóintézet igazgatója ellen

2010.04.24. 13:34 Módosítva: 2010.04.24. 13:39
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke fegyelmi vizsgálatot indít Barna Balázs, a Növényvédelmi Kutatóintézete igazgatója ellen egy rákkeltő anyagot tartalmazó ajándékba adott termék miatt.

A Levegő Munkacsoport pénteken jelentette be: a forgalomból már kivont diklórfosz rovarirtó hatóanyagot tartalmazott az a molyirtó csík, amelyet ajándékba kaptak a vásárlók, amikor megvették a Csalomon rovarcsapda elnevezésű terméket, az ajándékterméket az MTA Növényvédelmi Kutatóintézete biztosította.

Torda Júlia, az MTA kommunikációs vezetője azt írta: Pálinkás József az első munkanapon megindítja a fegyelmi vizsgálatot, miután tudomására jutott, hogy a növényvédelmi kutatóintézet egy Magyarországon és az Európai Unióban is betiltott rovarirtó hatóanyagot forgalmazott.

Hozzátette, az MTA elnöke a haladéktalanul megindított fegyelmi vizsgálatban a fegyelmi bizottság elnöki tisztével Németh Tamást, az MTA főtitkárát bízza meg.

Az ÁNTSZ is vizsgálódik

A Levegő Munkacsoport a történteket bejelentette a VPOP Bűnügyi Igazgatóságának, valamint az FVM Növény- és Talajvédelmi Főosztályának. Továbbá kérte az MTA főtitkárát is, hogy mihamarabb tisztázza az esetet, és tegye meg a szükséges intézkedéseket.

A közlemény emlékeztet: a diklórfoszt Magyarországon sokáig a köztéri szúnyogirtásban is használták. Az EU azért tiltotta be a növényvédelemben, mert génkárosító - úgynevezett mutagént is tartalmaz - és rákkeltő kockázatai vannak.

Az ügyet az Állami Népegészségügyi és Tisztorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) illetékes, Szentendre-Pilisvörösvár Kistérségi Intézete már vizsgálja.