Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Kilépnének az MSZP-ből, ha Gyurcsány nem tér vissza

2010.04.28. 08:42 Módosítva: 2010.04.28. 08:52
Több városi MSZP-szervezet vezetősége is kilátásba helyezte, ha Gyurcsány Ferenc rövid időn belül nem tér vissza a párt valamely vezető tisztségébe, kilépnek az MSZP-ből és fel is oszlatják szervezetüket, értesült a Népszabadság Online.

Városi MSZP-vezetők, de néhány megyei pártelnökségi tag is megkereste az elmúlt napokban Gyurcsány Ferenc ex-kormányfőt, hogy támogatásáról biztosítsa - értesült a Népszabadság Online. A lap információi szerint többen írásban azt is közölték a volt pártelnökkel, hogy ha rövid időn belül "nem aktivizálja magát", illetve "nem tér vissza" valamelyik vezető tisztségbe, úgy kilépnek a pártból és felszámolják helyi szervezeteiket. Információink szerint elsősorban kisebb városi pártegységekről van szó.

SZT 8826v

A Magyar Hírlap szerint a levél valószínűleg Gyurcsány Ferenc sugallatára született, aki így akarja növelni befolyását a pártban. Ha a volt kormányfő az őszig nem tudja átvenni az MSZP irányítását, új pártot szervezhet. A lap szerint Gyurcsány visszetérését Kiss Péter is támogatja.

Gyurcsány nemrég arról beszélt: az MSZP elnökségének lemondása megnyitja az utat az átfogó értékelés előtt. Úgy vélte: célszerűbb lenne szétválasztani a pártelnöki, a frakcióvezetői és a parlamenti alelnöki posztot. Bejelentette, a kongresszus előtt átfogó értékelést tesz közzé az elmúlt évekről, s javaslatokat fogalmaz meg a következő hónapokra és évekre.

Az mára körvonalazódott, hogy Mesterházy Attila lesz a frakcióvezető, miután a párt miniszterelnök-jelöltjét az MSZP elnöksége és a megyei elnökök is támogatták. A pártelnöki székből távozó Lendvai Ildikónak nagy esélye van arra, hogy őt jelölik az egyik ellenzéknek járó parlamenti alelnöki posztra, írta a Népszabadság. Az MSZP várhatóan június 6-án tartja tisztújító kongresszusát, ahol új elnököt választanak.