Kirúgták a románokat a szegedi szerb templomból

2010.04.29. 10:19 Módosítva: 2010.04.29. 10:19
Ezután nem tarthat istentiszteletet a román közösség a szegedi szerb ortodox templomban, erről hivatalos levélben értesítette a szerb pap a románt. Az elmérgesedett helyzetről a gyulai román és a szentendrei szerb püspök is tárgyalni fog, írja a Délmagyarország.

Konfliktus mérgezi a szerb és a román ortodox közösség viszonyát Szegeden, írja delmagyar.hu. A szerbek azt tapasztalták, hogy a román közösség "nem mutat elég törődést a szent hely iránt", utánuk csak rendetlenség és kosz marad, ráadásul elhasználják a faszenet és a tömjént.

Káplán Pál, a szerb ortodox egyház parókusa levelet írt Aurel Bekán magyarcsanádi román parókusnak, aki megdöbbent ezen, hiszen korábban is együtt miséztek. "Amikor idekerültünk, nem készítettünk szerződést, mert úgy gondoltuk, testvérek között erre valóban nincs szükség, lehet, ez hiba volt" – mondja a román lelkész.

Azt mondja, korábban minden alkalommal fizettek azért, hogy használják a templomot és a klubot. "Amikor a takarítás szóba került, kérdeztem, mikor jöjjünk segíteni, de ő sohasem mondta, hogy ekkor vagy akkor takarítunk, gyere, atya. Csak mosolygott. Máskor, két romános vicc között hozta szóba a dolgot, amit nem is tudtam mire vélni" - mesélte Aurel Bekán.

Aurel atya azt mondja, valóban volt rá eset, hogy használta a szerb templom faszenét, de hát az előző szerb lelkész meg az ő kegytárgyait és miseruháját használta, amiből ő nem csinált gondot. Szerinte a takarítás csak ürügy, más lehet a kiutasítás hátterében.

Pál atya nem nyilatkozott az esetről.