Leépítenek a pécsi önkormányzatnál

2010.04.29. 18:11
Leépítésről és átalakításokról döntöttek a pécsi önkormányzatnál, várhatóan kilencven embert küldenek el a polgármesteri hivataltól. A Pécsi Holding Zrt.-t is átalakítják, külön működik majd a vagyonkezelés és a városüzemeltetés.

Ötödével csökkentik a pécsi polgármesteri hivatal létszámát, emellett átszervezik a városházát és a vagyonkezelő céget, döntött hosszas vita után a megyeszékhely közgyűlése. A városháza dolgozóinak létszámát 90 fővel 340-re csökkentik, és új struktúrát is kap a hivatal. Erősödne a polgármesteri kabinet, ugyanakkor főosztályokat szüntetnek meg, és kialakítják az ügynevezett referatúra-rendszert.

Páva Zsolt fideszes polgármester azt mondta, hogy elsődleges cél az olcsóbb, mégis hatékony működtetés. A spórolást magukon kell kezdeni, utána jöhet a többi cég.

A város közgyűlése a racionalizálás részeként döntött a Pécs Holding Zrt. átalakításáról is: külön működik majd a vagyonkezelés és a városüzemeltetés. A különböző jogi előírások miatt ezzel párhuzamosan létrejön egy városfejlesztési zrt. is, amelynek egyebek között a lehetséges források felkutatása, az uniós pénzek kezelése lesz a feladata, kontrolling szerepet is betöltene.

A szocialisták az átalakításról szóló előterjesztés kapcsán leginkább azt hiányolták, hogy nem derül ki pontosan, mekkora lesz a spórolás mértéke.

Pécs polgármestere egy márciusi sajtótájékoztatón ismertette a város gazdasági átvilágításának eredményét. A 84 szakértő által készített 3500 oldalas anyag szerint elképesztő pazarlás folyik a pécsi intézményekben, párhuzamos feladatellátások és kaotikus gazdálkodás a jellemző. Páva Zsolt akkor azt mondta: a szükséges átalakításokkal első körben egy év alatt 3,3 milliárd forintot tudna megtakarítani a város.

Az összeg egyharmadát leépítésekkel, további egyharmadát a szabálytalan kifizetések leállításával, a többit összevonásokkal spórolnák meg. A  takarékoskodást a polgármesteri hivatal mellett a városi vagyonkezelőnél, a Pécs Holding Zrt.-nél, valamint az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program menedzsmentközpontjánál kezdenék, tette hozzá.