Húszezer gyereket bántalmaznak évente

2010.04.30. 15:03
Körülbelül harminc gyermek hal meg minden évben bántalmazás miatt Magyarországon, derült ki az ÁNTSZ vizsgálatából. Sokuk az érzelmi és fizikai bántalmazás mellett elhanyagoltságtol is szenved, a legtöbb esetben pedig saját szüleik bántják őket.

Kovács Zsuzsa, az ÁNTSZ Országos Gyermekegészségügyi Intézete által indított Sose rázd a kisbabádat! elnevezésű program vezetője szerint a 2008-as adatok szerint hazánkban több mint 190 ezer gondozásra szoruló, illetve veszélyeztetett gyermek van. Közülük becslések szerint húszezret bántalmaznak vagy elhanyagolnak, hatezren érzelmi, 300-an pedig szexuális bántalmazástól szenvednek.

A gyermekek első életévében bekövetkezett halál oka az esetek hét százalékában bántalmazás. Egy feltárt esetre azonban a becslések szerint 25 tényleges jut - folytatta Kovács Zsuzsa.

A gyermekbántalmazás mintegy 80 százaléka családon belül történik. Az esetek felében az elkövető maga a szülő, 17 százalékuk nem rokon, vagy az édesanya új élettársa, 6 százalékuk mostohaszülő, 10 százalékuk pedig nem sorolható egyik kategóriába sem.

Ha tudomásunkra jut, tegyünk ellene

Pászthy Bea gyermekpszichiáter elmondta, a cél az, hogy "minden magyar állampolgár lépjen közbe", ha azt látja, hogy gyermekeket bántalmaznak, ráznak. Véleménye szerint óriásplakátokkal is tudatosítani kellene a társadalomban a bántalmazás következményeit.

"A gyermekbántalmazás nem családi, hanem társadalmi ügy" hiszen a bántalmazott gyerekek nagy része felnőttként később maga is bántalmazza gyermekeit.

Kassai Tamás traumatológus kiemelte: a társadalomnak nem szabad elfogadnia a gyermekekkel szembeni erőszakot. Szerinte ide sorolható az is, amikor "az apák dobálgatják a gyermekeiket, és ezen mosolyognak az emberek".