Szanyi és Szalay hívei kezdhetnek izgulni

2010.04.30. 10:27
Megkezdte a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák bontását péntek reggeli ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB). A főváros 19. számú egyéni körzetében annyira kicsi a különbség Szanyi Tibor és Szalay Péter között, hogy a külföldi szavazatokat is tartalmazó egyik szavazókör szavazatai dönthetnek.
Szigeti Péter, az OVB elnöke bontja a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák egyikét
Szigeti Péter, az OVB elnöke bontja a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák egyikét

Az országgyűlési képviselő-választás második fordulójában a magyarországi szavazással egy időben nyolcvanöt külképviseleten – nagykövetségen és konzulátuson – is szavaztak (kivéve Amerikát, ott már szombaton szavaztak az időeltolódás miatt). A külképviseleti névjegyzékbe vett 2885 választópolgárból 1453 adta le a szavazatát a második fordulóban, így a részvétel 50,36 százalék volt.

Az urnákat az Országos Választási Bizottság (OVB) péntek reggel kezdte el felbontani, és egyéni választókerületenként csoportosítani. Az 57 egyéni választókerület szerint csoportosított szavazási iratokat délután átadják az illetékes országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok (oevb) elnökének. Az iratokat az oevb bontja majd fel.

Szanyi és Szalay

A külképviseleti szavazatok főváros 19. számú egyéni körzetében okoznak most izgalmat. A választások második fordulójában egyedül itt nem született végeredmény, mert az egyik szavazókör külföldi szavazatokat is tartalmazott, és az MSZP-s Szanyi Tibor és a fideszes Szalay Péter között nagyon kicsi, körülbelül százhúsz szavazat a különbség. A választások előtt itt összesen 133-an jelezték, hogy külföldön szavaznának.

Szanyi Tibor
Szanyi Tibor

A 19-es egyéni körzetben működő összesen 43 szavazókörből április 25-én este csak 42 eredményét hozták nyilvánosságra. A maradék egyben, a 45-ös számú szavazókörben 773-an élnek, vagyis a 133 lehetséges külföldivel együtt összesen maximum 906 szavazatot kell innen figyelembe venni, ami akár meg is fordíthatja a két jelölt közötti versenyt.

A választási matematika szerint még így is Szanyi Tibor az esélyesebb, fővárosi részvételi átlaggal számolva úgy kalkulálhatunk, hogy négyszáz-ötszáz szavazat lehet majd ebben az urnában. A 45-ös szavazókörben az első fordulóban Szanyi 295 szavazatot kapott, Szalay 201-et, ha a most véglegesedő második fordulóban hasonló arányok lesznek, akkor az ideiglenesen vezető MSZP-s jelölt megnyerheti a választást.

Külföldi szavazatok

A külképviseleti szavazás sajátossága, hogy a külföldön leadott szavazatokat nem ott számolják össze, hanem Magyarországra szállítják, hogy a külföldön szavazók hazai lakóhelye szerinti választókerület egyik szavazókörének szavazatai közé keverhessék őket, így gondoskodva a szavazatok titkosságáról.

Az urnát a szavazás befejezése után lezárták, és a külképviseleti választási iroda vezetője indult el vele Budapestre. A Magyarországra repülővel vagy - az izlandi vulkáni hamufelhő miatt Európából - autóval érkező urnákat a törvényes határidőn belül, csütörtök éjfélig az Országos Választási Központba (OVK) szállították.

Szalay Péter
Szalay Péter

A 85 külképviseletből három olyan volt – Bejrút (Libanon, 1 szavazó), Rabat (Marokkó, 3 szavazó) és Mexikóváros (Mexikó, 1 szavazó) –, ahol végül senki sem ment el voksolni, így ezekre a helyekre feleslegesen utazott el a külképviseleti választási iroda vezetője. A szavazási iratokat azonban akkor is haza kellett hozni, ha nem használták fel őket. Londonból és Brüsszelből a sok szavazó miatt két urna érkezett Budapestre, így 84 külképviseletről 86 urnát vittek az OVK-ba.

A második fordulóban a külképviseleti szavazatok megszámlálására kijelölt szavazókörben a szavazás lezárása után az urnákat lezárják ugyan, de a szavazatok megszámlálását csak akkor kezdik meg, ha a külföldi szavazatokat már hozzákeverték a hazaiakhoz.