Kósáné az MSZP legfőbb mecénása

A Magyar Közlönyben hozták nyilvánosságra a pártok 2009-es pénzügyi beszámolóikat. A Fidesz nullszaldós lett, az MSZP több mint háromszáz millióval költött többet, mint amennyi a bevétele volt, a legnagyobb hiánya pedig az MDF-nek van.

Nyilvánosságra hozták a politikai pártok 2009-es pénzügyi
beszámolóikat. A Fidesz már korábban hozzáférhetővé tette az adatokat, a többi párt pedig pénteken, a Magyar Közlönyben jelentette meg mérlegét. A politikai szervezeteket törvényben kötelezik, hogy április 30-ig tegyék nyilvánossá előző évi pénzügyeiket.

Kósáné Kovács Magda
Kósáné Kovács Magda

Az MSZP-nek 1,3 milliárd forint bevétele volt 2009-ben,
miközben 1,667 milliárd forintot költöttek, derül ki a beszámolóból. Tagdíjakból 48 millió forint folyt be a szocialistákhoz, az állami költségvetésből 953 millió forintot kaptak, a többi pedig jogi és magánszemélyektől befolyt hozzájárulás és adomány volt.

A jogi személyektől beérkező összegek többnyire önkormányzati
pénzek voltak, kivéve a 600 ezer forintot utaló Szegfű-Szeg
Alapítvány adományát. Magánszemélyek közül több volt és jelenlegi EP-képviselő is adott pénzt, fejenként nagyjából 600 ezer forint körüli támogatást, a legnagyobb mecénás pedig Kósáné Kovács Magda volt, aki több mint 2 és félmillió forintot adott az MSZP-nek.

Az SZDSZ már jóval kisebb összegekből gazdálkodott. Az összes bevételük tavaly 492 millió forint volt, kiadáuk pedig 541 millió. Tagdíjakból csaknem 5 millió forint folyt be a pártkasszába, az állami
költségvetésből pedig 261 milliót kaptak a szabad demokraták. Jogi
személyektől, többnyire önkormányzatoktól, összesen 98 millió
forint gyűlt össze, de ide kell számítani az Új Kezdet Liberális
Alapítvány 56,5 millió forintos hozzájárulását is. A magánszemélyek
közül Horn Gábor volt a legbőkezűbb, aki 2 millió forinttal támogatta
a pártot.

Ennél is kevesebb pénzből gazdálkodott a Magyar Demokrata Fórum.
2009-ben csak 392 millió forint bevételük volt, kiadásaik viszont meghaladták a 930 millió forintot. A párt tagdíjaiból 4,3
millió forint gyűlt össze, az állami támogatás összege 227
millió forint volt.

A legtöbb bevételt, 78,7 millió forintot a Megújuló Társadalomért Alapítvány utalta a pártnak, a belföldi magánszemélyek közül pedig Karsai Péter, Dávid Ibolya, Herényi Károly és a nemrégiben elhunyt Dragon Pál is egy-egy millió forinttal támogatta pártját. Az MDF csaknem két és félszer annyit költött, mint amennyi bevétele volt, csaknem 500 millió forint szerepel például az eszközbeszerzés rovatban.

A Fidesz már április közepén nyilvánosságra hozta mérlegét. A zárszámadás szerint 2,7 milliárd forintot költött és ennyi volt a bevétele is a pártnak. Tagdíjakból 140 millió forint gyűlt össze, ehhez jött a 833 milliós állami támogatás, valamint a jogi és magánszemélyektől befolyó összegek. A pártkasszába 24 millió forintot adott a Fidelitas, és 28 milliót a Nemzeti Fórum.

A belföldi nagyvállalkozók közül Széles Gábor adta a legtöbbet, 10 millió
forintot, akit Deutsch Tamás és Szájer József EP-képviselők követnek
1-1 millió forinttal. A Fidesz tavaly 1,3 milliárd forint hitelt vett
fel, de ugyanennyit törlesztett is.