Ma le tudnál érettségizni?

2010.05.03. 00:56
Hétfőn reggel 92 ezer diák hajol a feladatlapok fölé a magyar érettségin, és jó röhögni rajtuk, mert mi már túl vagyunk az egészen. Érdemes próbát tenni, mire emlékszel az érettségi anyagból magyarból és történelemből, vagy ámulj el, hogy valamikor ezeket tudtad vagy tudnod kellett volna. Index Zárthelyi.
Kitől származik a következő idézet? "Jegyezd meg e nagy igazságot, hogy soha a földnek golyóbisán egy nemzet sem tehette addig magáévá a bölcsességet, mélységet, valameddig a tudományokat a maga anyanyelvébe bé nem húzta. Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós, de idegenen sohasem."
Milyen strófaszerkezete van a következő idézetnek: "És te virulj gyásztér! A béke magasztos ölében,/ Nemzeti nagylétünk hajdani sírja, Mohács!"
Kitől származik a következő idézet? "Kertészkedem mélán, nyugodtan,/Gyümölcsfáim közt bíbelek;/Hozzám a tiszta kék magasból/Egyes daruszó tévelyeg."
Ebben a mondatban a tagmondat milyen grammatikai viszonyban van a főmondattal? "De sem a kő-, sem a vályog-, sem a faépületen nem látszik, hogy miből van építve."
Ma milyen országok találhatók az ókori Mezopotámia területén?
A felsoroltak közül melyik vallás monoteista?
Mikor vezették be a pengőt Magyarországon?
Ebben a szövegben mi nem igaz? „Széchenyi István és Kossuth Lajos a magyarországi reformkor két kiváló politikusa volt. Magát a reformkort is Széchenyi 1830-ban megjelent Hitel című művének megjelenésétől szokták számítani. Széchenyi 1844-ben alapította meg a Védegyletet. A Védegylet azzal a céllal alakult, hogy a magyar gazdaság fejlődését segítse."
Mikorra került a magyarság a többi nemzetiséggel szemben abszolút többségbe Magyarországon?
Melyik társadalmi kategóriába tartozott a két világháború között a birtokos parasztság?
Sajnos nem sikerült a válaszok elmentése. :(
Kérjük próbálja meg újra.