Martonyi: Nem jár automatikus állampolgárság

2010.05.05. 21:42
A következő ciklus külügyi politikájáról beszélt szerdán Martonyi János az Info Rádióban.

Az új parlament első intézkedéseinek egyike az állampolgársági törvény módosítása lesz, közölte szerdán Martonyi János. A leendő külügyminiszter az Info Rádió Aréna című műsorában szerdán azt mondta: a kormány szándéka, hogy kiiktassa az állandó letelepedés követelményét az állampolgárság megszerzésének feltételei közül. Hozzátette, hogy az állampolgárságot  továbbra is egyéni kérelem alapján adják majd meg. "Nincs szó arról, hogy automatikusan állampolgárságot adnánk 2, 3 vagy 4 millió magyarnak" - mondta Martonyi János.

A politikus arra is kitért, hogy az intézkedés nem jár a szavazati jog kiterjesztésével, a választásokon továbbra is csak azok a kettős állampolgárok adhatják le voksukat, akik állandó tartózkodási hellyel rendelkeznek Magyarországon. A törvénymódosítás azért is szükséges, hogy megszüntessék a szomszédos országokban élő magyarok hátrányos megkülönböztetését, ma ugyanis például egy Németországban vagy az Egyesült Államokban élő magyar könnyebben juthat magyar állampolgársághoz, mint ők.

Magyar-szlovák, két jóbarát

A szlovákiai nyelvtörvényről szólva Martonyi János kijelentette: véleménye szerint az az Európai Unió jogelveivel és a szlovák alkotmánnyal is ellentétes, ezért egyes rendelkezéseinek a módosítása vagy a jogszabály visszavonása szükséges. Mint mondta, a nyelvhasználat korlátozása egy alapvető emberi jog csorbítása.

"Ennek a kérdésnek az egyetlen kielégítő megoldása az lehet, ha ezek a rendelkezések valamilyen technikával eltűnnek a szlovák jogrendszerből" - mondta, hozzátéve, ez jelentheti egy a nyelvhasználat jogát garantáló kisebbségi törvény elfogadását is.

Bár magát a nyelvtörvényt nem lehet az Európai Bíróság elé vinni, ha Szlovákiában azzal összefüggésben megbírságolnak egyes intézményeket, lehetséges, hogy az ügy a bíróság elé kerül, és ez esetben a testület kénytelen lesz állást foglalni arról, hogy a bírság kiszabása összhangban van-e az európai normákkal - mondta Martonyi János.

A politikus a magyar-szlovák viszonnyal kapcsolatban kijelentette: világos és határozott állásfoglalásokra van szükség, ez azonban nem jelenthet gorombaságot. Mint mondta, noha a jelenlegi szlovák kormánykoalíció egyik pártjának vezetői gyakran elfogadhatatlan kijelentéseket tesznek, a magyar kormány nem ilyen stílusban fog reagálni, "mi egy bizonyos szint alá soha nem fogunk menni, betartjuk az udvariasság elemi szabályait".

Visegrádtól Moszkváig

Martonyi János elmondta, hogy külügyminiszterként egyik fő célja a közép-európai államok, mindenekelőtt a visegrádi országok együttműködésének erősítése lesz, azt ugyanis az elmúlt nyolc évben a szocialista kormány szerinte elhanyagolta. Példaként említette, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként "nem volt hajlandó találkozni" a Magyarországon tárgyaló lengyel elnökkel.

A leendő külügyminiszter egy közös uniós energiapolitika szükségességéről is szót ejtett. Ezzel összefüggésben elmondta, hogy reményei szerint 2011 elején az Európai Unió soros elnökeként Magyarország adhat otthont egy európai "energiacsúcsnak".

"Átlátható, világos, jó viszonyt akar kialakítani az új kormány Oroszországgal" - hangsúlyozta Martonyi János, hozzátéve, hogy "nincs szükségünk feszültségforrásokra, elmérgesedő vitákra, homályos közvetítőkre".

Mint mondta, Magyarországnak szüksége van az orosz befektetésekre, de nem abban a néhány, stratégiai fontosságú nagyvállalatban, amelyeknek a magyar gazdaságpolitika céljait is követniük kell. Ezeket a regionális multinacionális vállalatokat a magyar menedzsment irányítása alatt kell tartani, "a külföldi tulajdonlásnak itt elértük a határait" - közölte.

Hozzátette, a magyar mezőgazdasági, élelmiszer-ipari termékeket a jelenleginél sokkal jobb minőségben és sokkal nagyobb mennyiségben kellene elhelyezni az orosz piacon, és ehhez állami segítségre is szükség lehet.