Csütörtökön angolból érettségiznek a diákok

2010.05.06. 08:25
Az angol írásbelikkel folytatódnak csütörtökön az érettségik, majdnem 63 ezer diák kezdett reggel 8-kor vizsgázni.

Csütörtök reggel nyolc órakor az angol írásbelikkel folytatódnak a tavaszi érettségi vizsgák, a diákok emelt és középszinten adnak számot tudásukról. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint középszinten 1162 helyszínen 58007-en, emelt szinten 81 helyszínen 4902-en írják meg a tételeket a diákok.

Az angol nyelv írásbeli érettségi vizsgája mindkét szinten négy elkülönülő részből áll. Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, amelyből az első rész, az Olvasott szöveg értése 60 perc időtartamú, a második rész, a Nyelvhelyesség feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő szünet után a 30 perces Hallott szöveg értése vizsgaösszetevő következik, végül az Íráskészség 60 perc időtartamú feladatsora.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben is felsorolt vizsgaösszetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, a feladatok megoldására fordítható időtartam azonban sorrendben 70, 50, 30, 90 perc.

Az íráskészség vizsgarésznél a feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár, a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszközt nem vehetnek igénybe a diákok. Emelt és középszinten is az egyes vizsgaösszetevők értékelése egymástól független, és a feladatok megoldását központilag kidolgozott útmutatók alapján értékelik.