Kulcsár megtöri hallgatását a bíróságon

2010.05.06. 13:43
Csütörtökön védőbeszédek hangzottak el a Kulcsár-ügyben, Kulcsár Attila ügyvédje jelezte, hogy védence a másodfokú eljárásban először megszólal. Az ügyvédek már nem azt próbálják elérni, hogy hatályon kívül helyezzék az elsőfokú ítéletet, hanem hogy egy ügydöntő másodfokú ítélettel lezáruljon a hét éve tartó eljárás.

Elhangzottak a védőbeszédek a Kulcsár-ügyben a Fővárosi Ítélőtáblán csütörtökön délelőtt; az elsőrendű vádlott ügyvédje jelezte a bíróságnak, hogy védence délután megszólal. Kulcsár Attila a másodfokú eljárásban a táblán eddig nem tett érdemi nyilatkozatot.

A védők többsége a másodfokú eljárásban az előzetes várakozásoktól eltérően perbeszédében nem a sokat bírált elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését, és új elsőfokú eljárást indítványozott a táblának, hanem érdemi, ügydöntő másodfokú ítéletet vár, a hét éve tartó büntetőeljárás lezárását.

A sikkasztás miatt első fokon, nem jogerősen három évre ítélt kilencedrendű vádlott, Garamszegi Gábor, a Betonút Rt. volt vezérigazgatójának védője is azt kérte a táblától, hogy változtassa meg az első fokon megállapított tényállást, és ez alapján szüntesse meg védencével szemben az eljárást, vagy mentse fel.

Az ügy sok más vádlottjának védőjéhez hasonlóan Garamszegi ügyvédje is Kulcsár évekkel ezelőtti - az ügyészségen tett beismerő, magát és több vádlott-társát is terhelő - vallomását támadta, vitatva az elsőrendű vádlott szavahihetőségét.

A kilencedrendű vádlott ügyvédje szerint a tényállás a levegőben lóg, légből kapott számokat tartalmaz. Felidézte, hogy ügyfele terhére az eljárásban hol többmilliárdos, hol több száz milliós, hol több tíz milliós elkövetési értéket róttak a hatóságok. A védő megjegyezte, hogy Kulcsár munkahelye, a K and H Bank, illetve annak leányvállalata fedő szerve volt egy csalássorozatnak, pilótajátéknak. A vádlottak padjára mégis csak elvétve kerültek banki illetékesek, így lassan úgy néz ki, mintha bankrablás történt volna.

Több védőbeszédben is felvetődött az a gondolat, hogy Kulcsár Attila vádlottak padjára került ügyfelei, nemhogy nem követtek el bűncselekményt, de valójában inkább sértettjei, károsultjai az ügynek, mint elkövetői. Ugyanakkor a sértetti pozícióban lévő bank, illetve egyes banki dolgozók felelőssége jóval súlyosabb lehet annál, mint amit az eddigi eljárás megállapított.

A 2003 nyarán kipattant brókerbotrányban az ügyészség azért emelt vádat, mert álláspontja szerint Kulcsár Attila, a K and H Equities dolgozójaként 1998 és 2003 között jogosulatlanul forgatta az ügyfelek, magánszemélyek és állami vállalatok pénzét off-shore cégeken keresztül. A Fővárosi Bíróság 2008 augusztusában hirdette ki elsőfokú ítéletét, amelyben nem jogerősen Kulcsárt nyolc év börtönnel és 230 millió forint vagyonelkobzással sújtotta, továbbá előzetes letartóztatásba helyezte. A volt brókert azóta is fogva tartják.

A 24 vádlott közül első fokon, nem jogerősen összesen heten kaptak letöltendő szabadságvesztést, míg  vagyonelkobzást nyolc vádlottra szabott ki a bíróság, összesen mintegy 1,7 milliárd forint értékben.