Elnöki posztokon marakodik az ellenzék

2010.05.07. 10:37
A mostaninál valószínűleg eggyel több, vagyis összesen 19 állandó bizottsága lehet az új Országgyűlésnek. Ezek közül hatnál biztosan az ellenzék adna elnököt. Ennek elosztásáról azonban nem tudtak egyelőre megegyezni.

Az új kormány alakuló ülését előkészítő pénteki egyeztetésen a Fidesz a jelenlegi 18 testület mellé indítványozta a fenntartható fejlődés bizottságának megalakítását is. Az ellenzék kérésére ettől végül elállt, ám később az ő javaslatukra mégis megegyezés született egy fogyasztóvédelemmel foglalkozó új testület létrehozásáról.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azt indítványozta, hogy az Országgyűlésnek a jövőben 19 állandó bizottsága legyen. A Fidesz terve szerint hatnak (az ifjúsági és szociális, a költségvetési, a foglalkoztatási és munkaügyi, a környezet- és klímavédelmi, a nemzetbiztonsági és a fenntartható fejlődés bizottságban) az ellenzék adna elnököt. Így a kormánypártoknak 23, az ellenzéknek 14 alelnöki helye lenne.

Az ellenzéki pártok elfogadhatónak nevezték a struktúrát, de kezdeményezték, hogy a fenntartható fejlődés bizottsága ne jöjjön létre, helyette ellenzéki elnök vezette fogyasztóvédelmi bizottság álljon fel, a továbbiakban pedig a környezetvédelmi testületet hívják fenntartható fejlődés bizottságának.

A Fidesz végül azt javasolta: legyen 16 ellenzéki alelnök.

A Fidesz által felkínált hat bizottsági elnöki poszt és a várhatón 16 alelnöki hely egymás között felosztható arányáról nem tudott megegyezni az MSZP, a Jobbik és az LMP. Az MSZP 3:2:1, az LMP 2:2:2 arányban osztaná fel a három párt között az elnöki posztok számát; a Jobbik a költségvetési és a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztját szeretné megkapni.
Az MSZP emellett kezdeményezte, hogy a külügyi bizottságot is ellenzéki politikus vezesse. A Fidesz azonban ehelyett az ellenzéknek felkínált egy alelnöki posztot még eggyel megtoldaná.