Uszítás miatt tettek feljelentést a szakolyiak

2010.05.07. 08:08
Uszítás és gyűlöletkeltés miatt tett feljelentést a nyírbátori ügyészségen szerdán a szakolyi cigány kisebbségi önkormányzat. Az egyik internetes videómegosztó portálra egy olyan anyag került fel ugyanis, amely a "Költségvetés cigányterror hatására Szakolyban" címet kapta, írja a Kelet-Magyarország című lap.

A videó címe mindenkit felháborított, mert a költségvetés elfogadásakor nem volt fenyegetés, nem volt erőszak, mondta el a lapnak Nánássy Elek, a település jegyzője, hozzátéve: a testületi ülésen sok helybeli vett részt, a hangulat feszült volt, hiszen az emberek fizetéséről, a rászorulók segélyéről is szó volt.

Horváth Zoltánt, a szakolyi cigány kisebbségi önkormányzat elnökét is megdöbbentette a videó címe. Úgy fogalmazott: egy szavuk nem lenne, ha a címben az szerepel, hogy a "nép hatására".

A roma vezető hozzátette, Szakolyban mindig békességben éltek a romák és nem romák, ezért már az első pillanatban megfogalmazódott, hogy feljelentést tesznek ismeretlenek ellen uszítás, gyűlöletkeltés miatt.

A feljelentést, amelyet csaknem háromszázan, nem romák és romák egyaránt aláírtak, szerdán adta át a nyírbátori ügyészségen Szakoly jegyzője és a cigány kisebbségi vezető.