Schmitt máris kért egymilliárdot a kormánytól

Egymilliárd forintnyi forrás hiányzik a Magyar Olimpiai Bizottság költségvetéséből - mondta a testület szombati közgyűlésén Schmitt Pál. Schmitt a jövő héten veheti át az Országgyűlés elnöki posztját.

A MOB elnöke - a Nemzeti Sporttanács és az Országgyűlés szakbizottságának támogatásával - kéri a kormányzatot, hogy ezt a korábban kivont tőkét pótolják vissza. Schmitt Pál azt is kezdeményezte, hogy a Forma1 magyarországi futamának ugyancsak egymilliárd forintos többletköltsége ne a sportbüdzsét terhelje.

A MOB elnöke beszámolt a 2012-es londoni olimpia előkészületeiről. Jelenleg több mint 1000 magyar sportoló készül a 881 nap múlva kezdődő megmérettetésre; közülük 372-en A-kategóriás sportolók, vagyis várhatóan közülük kerülnek ki az utazó olimpikonok.

Schmitt Pál aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a magyarok mindössze 13 százaléka sportol rendszeresen. A következő kormányzat egyik stratégiai feladata lesz az arányok javítása. A MOB elnöke 4 év alatt 2 millióra növelné az aktívan sportolók számát, ami így elérhetné a lakosság 20 százalékát. A hosszú távú célok közé tartozik, hogy 2020-ra Magyarország elérje a 30 százalékos uniós átlagot.

Schmitt, aki eddig a Fidesz színeiben a brüsszeli parlamentben dolgozott, a jövő héttől hazatér, és átveszi az Országgyűlés vezetését.