Vonát feljelenti Bajnai ügyvezető kormánya

2010.05.14. 16:17

Fontosabb részletek
  • Megalakult az új Országgyűlés, Orbán Viktort miniszterelnöknek kérték fel.
  • Vona Gábor gárdamellényben tette le a képviselői esküt, emiatt Bajnai ügyvezető kormánya feljelentést tesz.
  • Schmitt Pál házelnök döntése értelmében a nemzetbiztonsági bizottságot végül nem a Jobbik, hanem az MSZP vezeti.
  • A költségvetési bizottságnak jobbikos elnöke lesz.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nagy ravasz róka ez a Schmitt, szögezik le villámelemzésünkben a Demokrácia és Dilemma Intézet kutatói.

    Schmitt Pál, az Országgyűlés leendő elnöke azt mondta, hogy a jogszabályok és a szokásjog értelmében olyan javaslatot fog előterjeszteni a parlamentnek, amely szerint mégis a legnagyobb ellenzéki párt, az MSZP adhatja a nemzetbiztonsági bizottság elnökét. Az alakuló ülést előkészítő egyeztetésen kedden az MSZP átengedte a nemzetbiztonsági bizottság elnöklését a Jobbiknak, később azonban elálltak a szóbeli megegyezéstől. A péntek délelőtti utolsó egyeztetésen a pártok nem tudtak megállapodni az Országgyűlés bizottsági struktúrájáról. Mivel az ellenzéki pártok nem tudtak megállapodni a nemzetbiztonsági bizottság vezetéséről, a kérdés így a házelnök hatáskörébe került.(Független Hírügynökség)

  • Mesterházy még nem tudja, mit mondott a DeDi.

    A házelnök javaslatának ismeretében dönti el a szociális frakció, hogy megszavazza-e a bizottsági tisztségviselőket, nyilatkozta kérdésünkre Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője. A tisztségviselőkről egy gombnyomásra egyszerre szavaznak, így nincs mód a taktikázásra.

  • Azért az furcsa lett volna, ha Kövért Pintér alá rendelik, állítja a hirtelen fokozott aktivitást mutató DeDi. Hol voltak eddig ezek az elemzők?

    Az MSZP-Jobbik csörtében főszerepet kapott nemzetbiztonsági bizottság kormánypárti elnökhelyettesének a volt szakminisztert, Demeter Ervint jelöli a Fidesz. Ez azt jelenti, hogy sem ő, sem Kövér László nem kap szerepet kormányzati szinten a titkosszolgálatok irányításában. A hírek szerint ennek az az oka, hogy az NBH-t felügyelő belügyminiszter, Pintér Sándor nem akar külön "közveítőt" a szolgálat felé, így valószínű, hogy nem lesz titkosszolgálati államtitkár a tárcánál.

  • Sok beszédnek sok az alja.

    A parlament megalakulása már önmagában is piros betüs ünnep, mit mondhatnánk arra, amilor a képviselõk szavaznak is, ráadásul titkosan. Hallgassunk bele, mirõl csevegnek ilyenkor a honatyák: "Akkor most nem is vagyunk legitimek?" - merengett Balczó Zoltán azon, hogy a parlament elutasította a választásokról szóló beszámolókat.

  • Pierre vagyok! Éljenek a hülyék! Ne legyen semmi! Kámánlecctvisztegé!

    Rendőrkapitány barátja névnapját ünnepli az edelényi kórház igazgatója, a két fideszes egyéni jelölt egyike, aki nem jutott be a parlamentbe. (Az Angyalföldön elvérző Szalay Ferenc a másik, szintén orvos. A harmadik fideszes vesztes, Spaller Endre listáról bejutott). Daher Pierre nem figyelte a parlament ülését, de azt mondja, nem bánta meg, hogy elindult a választáson. Csak egyetlen dolog fáj neki, hogy ellenfele, Molnár Oszkár a mentelmi jog megszerzése miatt akart mindenáron nyerni. (Mondott mást is a Molnár Oszkárra, de azt nem biztos, hogy alá tudnánk támasztani a bíróság előtt.) Daher orvosként, igazgatóként folytatja, de nem hagy fel a politikával sem.

  • Toronyórát aranylánccal?

    „Nem értékelem sokra Sólyom László beszédeit, de ez volt a mélyrepülés" - reagált Vona Gábor a köztársasági elnök szavaira, amelyek elítélték a Jobbik kirekesztő magatartását, és azt, hogy a szélsőjobbos pártelnök a figyelmeztetés ellenére is gárdamellényt villantott. „Bocsánatkérést várok Sólyom Lászlótól - jelentette ki Vona Gábor, aki időközben ismét felvette a zakóját a botrányt kavaró mellényre. - Sólyom a kirekesztő beszédével 850 ezer állampolgárt sértett meg." A kérdésre pedig, hogy mit szól a többi párt elítélő szavaira, és arra, hogy az MSZP hátat fordított Vona mellényben tett esküje alatt, a pártelnök és frakcióvezető annyit mondott: „Az MSZP reakciója kitüntetés számomra. Nem érdekel más pártok véleménye, a saját szavazóbázisom véleménye szerint viselkedem." Vona polgári engedetlenségként fogja fel akcióját, és felelősségre vonása esetén nem bújik mentelmi joga mögé. A mellényvillantás egyszeri akció volt, ugyanakkor ha a kérdést napirenden tartják, akkor többször is fel fogja venni a parlamentben. A nemzetbiztonsági bizottsági elnöki posztjáról Vona annyit mondott: „bumfordi, bunkó lépés lenne, ha a Jobbikot megfosztanák az elnöki pozíciótól."

  • A Jobbik szerint nem. Pedig óvoda is lehetne a parlamentben.

    Az LMP-ben női kvóta van, szabályzatuk szerint minden harmadik képviselőnek nőnek kell lennie. "Másfajta szemléletmódot hozhatnak a nők a politikába, erősebb náluk az egyetértés és a konszenzusra törekvés. Másfelől a nők egyenjogúsága miatt is fontos, hogy megjelenjenek az Országgyűlésben" - mondta Kaufer Virág, miközben fényképezéshez állt sorba. A politikus szerint szégyenletes, hogy ilyen kevés nő (összesen 35) lesz ebben a ciklusban, ugyanakkor szerinte könnyítésként óvoda is lehetne a parlamentben. Náluk például az ötből három nőnek van gyereke, és van közöttük, aki egyedül neveli a gyereket, mert a férje épp külföldön van. Dúró Dórát, a Jobbik képviselőjét is megkérdeztük a politikusnőkről. Szerinte nem a politikus neme, hanem érdemei számítanak. A kvótarendszert nem tartja jónak, szerinte az csak a nőkkel kapcsolatos sztereotípiákat erősíti. Magát kifejezetten fiúsnak tartja, imádja a focit, és mindent, ami nem lányos.

  • horvath csaba
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Boldogság, gyere haza, késő van, gyere haza.

    Battonya polgármestereként éppen tárgyalt egy 2,7 milliárdos beruházásról a városházán Karsai József. Ahhoz képest, hogy először nyilatkozni sem akart, igencsak belejött, előbb azt mondta, hogy végtelenül örül, hogy nem kellett ma bemennie a parlamentbe (Karsai indult a választáson, de második lett), aztán pedig azt, hogy ez a legboldogabb napja, visszakapta a családját, és végre saját maga ura, nem kell naponta 30-40 ember ügyeit intézni. "Szolgaság volt ez, nem képviselőség, életem legnagyobb tévedése volt, hogy politizálni kezdtem" - mondta Karsai. Polgármester azért maradna, merthogy ott nincs politika, csak munka a városért.

  • Nem minden Miklós Mesterházy.

    Lamperth Mónika, miután az Index tudósítójáról értesült a Hagyó Miklóssal történtekről, úgy nyilatkozott: "Az időzítésnek nagyon politikai íze van, de erről nem akarok többet mondani."  Veres Jánosnak szintén új volt a hír: "Semmit sem tudok mondani."

     

  • Először a valós szakmaiságot bizonyítja az ember.

    "Az LMP színeiben és egyben roma nőként jutottam a parlamentbe, és ezt az öltözetemmel is ki akartam fejezni. Varga Erika, egy roma dizájnstúdió tervezője készítette a ruhát, ami a modern divatot az autentikus roma jegyekkel ötvözi" - mondta Osztojkán. Szerinte romaként a romákért csak úgy lehet tenni az Országgyűlésben, ha először a valós szakmaiságot bizonyítja az ember. "Ha ez megvalósul, a roma értelmiség támogatásával eredményeket lehet elérni" - fogalmazott a politikus, aki korábban is a cigány integrációval foglalkozott, egy nemzetközi program koordinátora volt.

    osztojkan agnes

    Osztojkán az egyetlen cigány nő a parlamentben, rajta kívül három férfi van, mindhárom a Fideszben: Farkas Flórián, Varga József és Berényi László.

  • Ismerik a járást.

    A szünet óta az 59 fős MSZP-frakciónak csak a hatodát találtuk meg, pedig végigjártuk a Parlament szinte összes szárnyát. Kovács Lászlót, Mesterházy Attilát és Horváth Csabát egy-egy mikrofon előtt találtuk, épp nyilatkoztak. Szanyi Tiborral a dohányzóban futottunk össze, Veres Jánost először a büfében, majd az ellenzéki folyosón láttuk, utóbbi helyen végeérhetetlen telefonbeszélgetésbe bonyolódott. Hiller István hölgyek társaságában sétált fel-alá, Göndör István pedig a telefonját nyomogatta bőszen. Varga Zoltán egy négytagú csoportban bólogatott bölcsen, Juhász Ferenc pedig kollégánkkal beszélgetett. A többi szocialista képviselő egyszerűen felszívódott.

  • Az vagy, amit megeszel és megiszol.

    A jobbikos politikusok kicsit még idegenül mozognak a "Nemzet Tempomában" - ahogy korábban előszertettel beszéltek a parlament épületéről. Néha tanácstalanul keresgélik a büfét, a Vadász-termet és a kupolatermet. Idegenségérzetük abban kulminál, hogy akárcsak a gimnazistalányok, a férfiak is kizárólag nagyobb, olykor ötös csoportokban járnak vécére, sőt, kifelé is megvárják egymást.

  • Az a gyanús, ami nem gyanús.

    Az MSZP főpolgármester-jelöltje a párt főváros-koncepcióját vezette elő félórás kiselőadás keretében, amikor letámadta a sajtó, azzal, hogy Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes gyanúsítotti előállításáról mi a véleménye. Horváth Csaba természtesen erről a témáról kevesebbet mondott, merthogy nem akarta kommentálni. Szerinte az időzítés a gyanús. Miért pont a parlament alakuló ülése alatt kell az MSZP-seknek megtudni, hogy párttársukra lecsapott a rendőrség.

  • Magányos vadász a szív.

    A Legfelsőbb Bíróság volt elnöke az egész napot az Országyűlés épületében töltötte. Ácsorgott itt, álldogállt ott, a legtöbbet a Fidesz oldalán lévő folyosón, néha elindult, mint akinek fontos dolga van, aztán megállt. Ahányszor csak láttuk, mindig egyedül volt.

  • Miért ne lehetne ingyenes a tömegközlekedés Budapesten?

    Horváth Csaba azért visel izraeli-magyar zászlós kitűzőt antináci jelvénye fölött, mert részt vett Izrael állam megalapításának 62. évfordulóján. Szerinte a két dolog nem mond ellent, sőt.

  • Cui prodest??????

    A Bajnai-kormánynak nem joga, hanem kötelessége megtenni a lépéseket, amiért a Jobbik elnöke gárdamellényben tette le a képviselői esküt, mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. Pártja még mérlegeli, hogy mit tesz az ügyben, tette hozzá. (MTI)

  • Ennyi volt, mese volt.

    A kisfiammal játszom - válaszolta Keller László volt pénzügyi államitkár és az első Orbán-kormány ügyeinek főnyomozója, aki most lemaradt a parlamenti helyosztón (ha egy fővel nagyobb a frakció, bent beszélhetünk volna vele ). Keller nem volt kifejezetten készséges, ez persze szólhat az Indexhez fűződő legendásan jó viszonyáról is. Két kérdést azért feltettünk neki: 1. Mihez kezd most? Ez csak rá és családjára tartozik. 2. Ki hiányzik neki a parlamentből? Nem foglalkozik már politikával.

  • Quod licet Jovi, non licet bovi.

    Folyosói pletykák szerint megszületett a döntés a Fidesznél, a Jobbik nem kapja meg a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztját, arra az MSZP jelölhet valakit. Cserébe jobbikos elnöke lesz a költségvetési bizottságnak, ahova a szocialisták által késöbb felrugott megállapodás szerint az MSZP delegált volna valakit.

  • 50-en 50 ellen.

    Nem tudja elkezdeni a Jobbik-ellenes demonstrációt a Vértanúk terén a Civilek a Szélsőjobb Ellen! Mozgalom, mert a Földművelésügyi Minisztérium és az Alkotmány utca sarkáról néhány Jobbik-szimpatizáns árpádsávos zászlóval beállt a tér közepére. A probléma azzal kezdődött, hogy egy asszonyt - miután hangosan szidta a Jobbik-ellenes rendezvényt - elküldtek a rendőrök. Jelenleg a szervezők a jobbikosokkal a cigánybűnözésről és a Jobbik szélsőségesséréől vitatkoznak piknikhangulatban. A civilek a Jobbik-ellenes vádirat pontjait szeretnék felolvasni, de a rendőrök még nem küldték el budaházys tüntetőket.

  • Magányos vadász a szív 2.

    A napját a Fidesz folyosóján töltő, mégis magányos volt főbíró Lomnici Zoltánnal kezet fogott Pálinkás József. Pálinkás most nem fideszes képviselő, de mégiscsak MTA elnök, ráadásul állítólag esélyes az államfői posztra. Pár szót váltottak is, de aztán jött Hende Csaba leendő honvédelmi miniszter, és Pálinkás hátat fordított Lomnicinak. Aki egy darabig ácsorgott, majd újra elkezdte róni a kormánypárti folyosót, lassan már kitapossa a szőnyeget.

  • Az vagy, amit megeszel és megiszol 2.

    Már csak light kóla kapható a büfében, de a szünetben jelentősen megcsappantak a sütitartalékok is.

  • Megtette már a magáét.

    Az ülésteremből kivonuló miniszterelnököt karon ragadta egy idős, barna ballonkabátos, gyűrött inges úr, és valamit suttogott az üveges tekintettel mosolygó Orbán fülébe. A miniszterelnök néhány másodperccel később kitépte magát a szorításából, és annyit hajtogatva, hogy egy későbbi találkozón majd megbeszélik, elvegyült a kísérete közt. Mivel éreztük, hogy a miniszterelnök metakommunikatíve azt közölte, sosem fogja meghallgatni az urat, magunk adtunk teret javaslatai elővezetésére. Balogh Elemér újságíró, aki kétszáz cikket jegyez a magyar, kétszázat a német sajtóban, „a népszaporodás feljavítására" dolgozott ki tervet. A projekt rövid összefoglalását kérve megtudtuk, „azt nem lehet röviden elővezetni, hogy írunk két sort, és 20 százalékkal felugrik a szaporulat." Balogh azt szerette volna mondani Orbánnak, hogy „konkrét és hatásos dolgokat tegyenek, mert nem elég megállapítani, hogy rossz a helyzet."

  • Egy mítosszal kevesebb.

    Aki eddig azt gondolta, hogy A-kategóriás politikussal nehéz interjút csinálni, annak lerántjuk a leplet. A parlamenti folyosón valójában egymás mellett állnak a pártelnökök, frakcióvezetők, miniszterek, és mint egy végtelenített filmen, folyamatosan nyomják ugyanazt a tizenöt mondatot. Az újságíró bármikor beállhat, meghallgathat egy kört, és amikor az ismerős részhez ér, átmehet a következő alanyhoz. Mivel az újonnan csatlakozó újságírók ugyanazt a kérdést teszik fel, mint a már távozottak, a mantrát nem zavarja meg más, csak amikor újra becsöngetnek az ülésre.

  • Se farkinca, se csillag.

    Már 150 főre nőtt a tüntetők és ellentüntetők száma. A Jobbik? Nem! egyik tagja felolvasta a nemzeti radikális párt ellen szóló vádiratát. Ebből egy mondadot hagyott ki: Morvai Krisztinát a "metélt kis farkinca" kifejezéséért, Szegedi Csanádot pedig "Dávid csillag Ibolya" antiszemita megnyilvánulásáért bocsánatkérésre szólítjuk fel!

  • Még egy Miklós-olvasat.

    Tarlós István szerint a fővárosi közszolgáltató cégek több vezetőjének a vallomása után nem meglepő, hogy gyanúsítottként hallgatja ki a BRFK Hagyó Miklóst a BKV-üggyel összefüggésben. Ha Hagyó Miklós valóban elkövetett valamit, akkor látva azt, hogy a budapesti szocialista vezetők milyen nyilvánvalóan "együtt mozogtak minden kérdésben", a Fidesz számára ez az egész ügy vagy ügysorozat nem "Hagyó Miklós-ügyként" jelenik meg, hanem - politikai értelemben - mint a budapesti MSZP ügye, mondta a Fidesz fővárosi frakcióvezetője a parlamentben. (MTI)

  • Tíz érvénytelen és tizenhét nem szavazat mellett 353 igen szavazattal megválasztották házelnöknek Schmitt Pált. Alelnökké választották Jakab Istvánt (Fidesz), Lezsák Sándort (Fidesz), Latorcai Jánost (KDNP), Ujhelyi Istvánt (MSZP) és Balczó Zoltánt (Jobbik).

     

  • Citius, altius, fortius.

    Schmitt Pál házelnökként mondott első beszédében köszönetet mondott házelnökké választásáért. Mint mondta, 15 millió magyar emberért kell felelősséget vállalniuk a képviselőknek.

    smp
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Az új házelnök, átérezve a pillanat nagyságát, felütötte a közhelygyűjteményt. Első kíván lenni, de az egyenlők között, mondta, hozzátéve, hogy ajtaja mindig minden képviselő előtt nyitva áll. Az országházat a nemzet házának nevezte, és európai kötelességekről is beszélt.

  • Ütemes taps köszöntötte Schmitt Pált, amint felvonult az elnöki
    pulpitusra, hogy átvegye az elnökséget.