Vonát feljelenti Bajnai ügyvezető kormánya

2010.05.14. 18:14

Fontosabb részletek
  • Megalakult az új Országgyűlés, Orbán Viktort miniszterelnöknek kérték fel.
  • Vona Gábor gárdamellényben tette le a képviselői esküt, emiatt Bajnai ügyvezető kormánya feljelentést tesz.
  • Schmitt Pál házelnök döntése értelmében a nemzetbiztonsági bizottságot végül nem a Jobbik, hanem az MSZP vezeti.
  • A költségvetési bizottságnak jobbikos elnöke lesz.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kövér László nem vágatta le a haját, hogy el ne felejtsük.

  • Bármilyen sok vita és elégedetlenség övezi a rendszerváltás eredményeit, abban soha nem volt nézeteltérés e két évtizedben, hogy a demokratikus, szabadon választott hatalom jobb bármelyik másiknál.

    Csatlakozom Köztársasági elnök úr gondolatához. Legyünk büszkék erre, ettől ünnep minden szabadon választott országgyűlés alakuló ülése. A demokrácia ünnepe.

    Gratulálok, és sok sikert, felelősségteljes munkát kívánok az új parlament minden képviselőjének, az új kormány vezetőjének és tagjainak.

  • A Gárda-egyenruhás provokáció mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Jó volna, ha e méltatlan tett kiötlői nem érnék el céljukat, és provokációjuk nem lenne több mint apró betűs lábjegyzete a mai napnak.

    De egy dologra emlékeztetni szükséges: a köztársaság független bírósága nem önmagában egy egyesületet tiltott be. Hanem azt, amit üzen maga a szervezet és annak egyenruhája is: a megfélemlítést, a gyűlöletkeltést, a nemzetrontó indulatokat.

    Cinizmus kell ahhoz, hogy valaki úgy tegyen, mintha nem értené, hogy a közösség csöndes többsége miért borzad el, vagy éppen retten meg e jelképek láttán.

  • A villamos is aluszik, s míg szendereg a robogás, álmában csönget egy picit.

    Vona Gábor szerint a Fidesz az MSZP alaptalan vádjaira alapuló zsarolásának enged, ha az MSZP-re bízza az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának vezetését. Orbán Viktor a választások után azt mondta, új országra ébredtünk, egy ilyen döntés azonban azt mutatná, hogy "ez az ébredés mégsem történt meg", mondta. A Jobbik vezetője szerint pártja a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottságának vezetését is hajlandó elvállalni. (MTI)

  • A független magyar bíróság kimondta, hogy ezt az uniformist olyan szervezet tagjai hordják, amely kívül helyezi magát az alkotmányos kereteken. A bíróság mondta ki: ezek a jelképek félelmet keltenek, ezért a szervezet működése, a gárdista egyenruha viselése jogszabályellenes.

    Ilyen mellényt tilos viselni, Magyarországon ez a törvény.

    Hogyan akarnak Önök törvényt hozni és azt várni, hogy az ország polgárai ezt betartsák, ha a törvényhozásban éppen Önök szegnek törvényt?!

    Kérésemre az igazságügyi és rendészeti miniszter a Kormány nevében még a mai napon feljelentést tesz az ügyben.

  • Tudósítónk Schmitt Pál beszéde alatt megszámolta, ennyi szőrös képviselő ül az új parlamentben.

  • Alig egy éve három ígéretet tettünk Magyarország polgárainak: visszafordítjuk az országot a gazdasági összeomlással fenyegető útról, megteremtjük a gazdaság tartós növekedésének alapjait, és egyben tartjuk a társadalom stabilitását biztosító nagy rendszereket.

    Ma a magyar polgárok megértése, türelme és kitartása előtt ismét fejet hajtva mondhatom: amire vállalkoztunk, elvégeztük. Sőt, többet is. Stabil költségvetést, növekedési pályán lévő gazdaságot adunk át utódainknak.

  • Bizakodásra adhat okot, hogy példátlan visszaesés után újra növekszik a gazdaság, az első negyedéves gyarapodás üteme meghaladja a térség országainak és az Európai Uniót átlagának szintjét, hogy gyötrelmes hónapok után először csökkent a regisztrált álláskeresők száma és az év elején vártnál kisebb az államháztartás hiánya.

    Az ipari termelés, az export vagy a turizmus gyarapodásáról szóló számok a gazdaság motorjának beindulásáról tanúskodnak, ami aztán a foglalkoztatás beindulását is rövidesen maga után vonhatja.

  • Mit mondott Morvai Krisztina?????

    Amikor Bajnai beszédében elítélte Vona Gábor mellényes produkcióját,
    Morvai Krisztina, aki csak vendégként van jelen, bekiabált valamit,
    ami sajnos a második emeleti karzaton már érthetetlen volt. Amikor
    Bajnai arról beszélt, hogy a Jobbik félelmet kelt, a vendég újra
    kiabálni kezdett, hogy a szemkilövés is.

  • Viharként tombol már a messzi távol. Felgyúlt a régi tűz, s a szívem lángol. Eszembe jutnak mind a meghitt órák. Egy ablak és a te kis szobád.

    Pedig odakinn még tombol a válság vihara. Most épp görögül, románul, portugálul, spanyolul és angolul mondja azt egy miniszterelnök, hogy fájni fog.

    Amit Görögországnak – és várhatóan több európai országnak – mostantól egészen egyszerűen muszáj lesz elvégeznie, azt Magyarország már javarészt maga mögött tudhatja.

    A görögországi tüzek fényénél különösen felértékelődik a magyar polgárok türelme és áldozatvállalása. Köszönet és elismerés érte minden honfitársamnak.

  • Amikor a válságkezelés eredményességéről beszélünk, érdemes pontosan fogalmazni. Nemcsak az egymási iránti méltányosságból. Hanem azért is, mert soha ilyen rövid nem volt még a távolság egy rossz, egy felelőtlen politikai mondat és az emberek zsebe között. Talán elég, ha csak az 1 millió 700 ezer devizahiteles család terhei és a forint árfolyama közti összefüggésre utalok.

    Egy éve vészhelyzet fenyegetett. Ma már nem. Hazánk túl van a közvetlen életveszélyen, az életmentő műtét után állapota stabil, a rehabilitáció első eredményei látszanak, de a teljes gyógyuláshoz még sok és kitartó munkára van szükség. A válság tanulsága, hogy a tartós egészséghez az országnak is életmódváltásra van szüksége.

    bajnai
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • A válságkezelés megkívánta fájdalmas döntések mellett a kormány minden eszközzel azon volt, hogy enyhítse a válság hatásait és védje a kiszolgáltatottakat.

    Ezt érzékelhette 130 ezer család, akiknek a krízisalap támogatása segített túljutni a nehézségeken.

    Érzékelhette több mint 60 ezer kisnyugdíjas, akiknek a méltányossági nyugdíjkeret nyújtott segítséget.

    Érzékelhette az a 100 ezer munkavállaló, akiknek a munkahelymegőrző program mentette meg munkahelyét.

    És érzékelhette az a 100 ezer, a segélyezésből a munka világába visszailleszkedő honfitársunk, akiknek az Út a Munkába program biztosított munkát, és ezzel nagyobb önbecsülést.

  • Elmondtam, hogy akkor és csak akkor, ha a józan ész gazdaságpolitikáját folytatjuk, ha tartjuk a szigorú, takarékos költségvetést, ha tudomásul vesszük, hogy ezen az úton összeszorított foggal kell végigmennünk, akkor 2011-2014 között elérhető a 4 százalékos átlagos éves növekedés, ami négy év alatt mintegy 2000 milliárd forintos többletet jelent a költségvetés számára.

    Kétezer milliárd négy év alatt. Ennyi lehet a mozgástér. Ezt kell elérnünk, s ha elértük, jól megbecsülnünk.

    Meg kell becsülnünk, mert a következő évtized világgazdasága sokkal mostohább körülményeket teremt nekünk, mint amilyen a válság előtti évtized volt.

    Olyan korszakra kell felkészülnie Magyarországnak, melyben lassabb lesz a fejlett világ növekedése és nagyobb lesz a politikai instabilitás.

  • Az elmúlt 20 évben nem készült még olyan részletes, átlátható, olyan előkészített átadás-átvételi leltár a magyar választások történetében, mint idén.

    A nyilvánosságban hiszek. Mindennek érdekében a tegnapi naptól az interneten mindenki számára elérhető a tárcák által összeállított több, mint 10 ezer oldalnyi átadás-átvételi dokumentáció.

  • Bajnai Gordon miniszterelnök beszédét egy mondat kivételével csak a
    szocialista képviselők tapsolták meg. Amikor Vona Gábort vonta
    felelősségre, azt az LMP frakciója is megtapsolta. Morvai Krisztina
    rendbontásait leszámítva a képviselők nyugodtan, rendben hallgatták a
    beszédet.

  • Számunkra a reformkor jelesei mutatnak példát. Arra törekedtünk, hogy haza és haladás végre ne egymás rovására, hanem együtt, egymást erősítve legyenek érvényesíthetők.

    Mi mindannyian, a magyarok közösségének tagjai abban vagyunk érdekeltek, annak szurkolunk, hogy önök ebben sikeresek legyenek.

  • Sólyom László levelének felolvasása után Schmitt Pál "Orbán Viktor
    miniszterelnöknek" adta meg a szót, bár Orbán még nem kormányfő, csak felkért jelölt. Miniszterelnök csak akkor lehet, ha a parlament -
    várhatóan június elején - megválasztja.

    orban03
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • A köztársasági elnök a házelnöknek címzett levélben kérte fel
    miniszterelnöknek Orbán Viktort, a Fidesz elnökét.

  • Nem először állok itt, nem először vállalkozom Magyarország kormányának megalapítására. Tudom, mit vár az ország, véghez is fogom vinni.

  • Az akadályok és gáncsok nem rémisztenek meg. Véghez viszem azt, amivel a magyar emberek megbíztak. Márpedig a magyar emberek gyökeres változást akarnak. De erre mindannyian megbízást kaptunk. Nagy horderejű és mélyreható változások lesznek Magyarországon. Biztonságosan, átgondoltan és szervezetten hajtjuk végre.

  • Le fogjuk győzni a munkanélküliséget, a fiatalok kilátástalanságát, az idős emberek kiszolgáltatottságát, az oszd meg és uralkodj politikáját, az arroganciát, az ingatlanpanamát, a felelősség alóli kibúvási kísérletet, az offshore-lovagok praktikáit, a korrupciót, a pazarlást, a múltat.

  • Bár az ország felkért miniszterelnök-jelöltje saját bevallása szerint
    tudja, mi fán terem az ország, ez csak pártja, a Fidesz és a
    szövetséges KDNP képviselőit villanyozta fel. Az ellenzéki frakciók
    nem tapsoltak, rontva ezzel az emelkedett hangulaton, ami a
    demokrácia ünnepére amúgy jellemző.

  • Amikor Orbán azt mondta, "le fogjuk győzni a múltat", a karzaton
    mögöttünk helyt foglaló egyik kormányzati tisztviselő zavartan
    kérdezett vissza: "A multikat?" A sajtó képviselői megnyugtatták.

    orban02
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • A változást ma kezdjük el. Az emberek azt várják, hogy ismerje el a magyar választók történelmi tettét az Országgyűlés, hogy ismerje el: egy új rendszer megalapításáról döntöttek, szabadon vittek véghez forradalmat. Húsz éve mi, rendszerváltó képviselők elégedetlenek voltunk a változás mértékével. Antall József azt mondta: Tetszettek volna forradalmat csinálni. Most tetszettünk, békésen, a szavazófülkében. Ehhez megfelelő forma egy politikai nyilatkozat.

  • A Schmitt Pál házelnök által előterjesztett, a bizottsági helyek elosztásáról szóló javaslat alapján a Jobbik Nyikos Lászlót jelöli a számvevőszéki és a költségvetési bizottság elnökének. A szocialisták csak később nevezik meg bizottsági elnökeiket.

  • Ilyen nemzeti egység évtizedek óta nem volt. A politikai nyilatkozat egy szimbolikus dokumentum, amit felszólalásom után be is nyújtok. A szövegben ez áll: Legyen béke, szabadság, egyetértés. 46 év diktatúra és 20 zavaros év után a magyar nemzet visszaszerezte önrendelkezési jogát. A magyar nemzet a szavazófülkékben forradalmat vitt véghez, és e történelmi tettével arra kötelezte az új kormányt, hogy megvalósuljon a nemzeti együttműködés rendszere. A rendszer minden magyarnak nyitott, határon innen és túl. Képesek leszünk megváltoztatni Magyarország jövőjét.

    orban01
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • A parlament alakuló ülésének vége, a küldetést teljesítettük, bizottsági helyeket nem kaptunk. Mindegy, majd csak megleszünk valahogy anélkül is. Most még eléneklünk valamit, oszt jóccakát.

  • A szocialisták frakcióvezetője ügyrendi javaslatként terjesztette elő,
    hogy a házbizottság vitassa meg Vona Gábor mellényes mutatványát, hogy
    "döntsünk róla, hogy ami a házon kívül törvényellenes, azzal mit
    kezdjünk a házon belül". Schmitt Pál házelnök megfedte Mesterházyt,
    mert javaslata nem kapcsolódott a bizottsági posztokról szóló témához,
    a képviselőknek meg amúgy is "meg kell szokniuk egymást". Ennek
    ellenére fél nyolcra összehívta a házbizottság ülését. A közjáték után
    a ház 93 tartózkodás és 5 tartózkodás mellett elfogadta a bizottsági
    előterjesztést.

  • Schmitt Pál a bizottsági helyekről történt szavazás után berekesztette az ülést, amit a Szózat eléneklésével zártak. A Szózat után a Jobbik frakciója rázendített a székely himnuszra, amit a fideszesek többsége és néhány szocialista is velük énekelt. Az MSZP frakció nagyobbik része közben elhagyta az üléstermet, az LMP türelmesen kivárt.

    A demokrácia ünnepe így emelkedettség helyett megosztottan ért véget. Búcsúzik önöktől a parlamenti tudósító, tartsanak velünk az egész ciklusban.