Fontosabb részletek
  • Megalakult az új Országgyűlés, Orbán Viktort miniszterelnöknek kérték fel.
  • Vona Gábor gárdamellényben tette le a képviselői esküt, emiatt Bajnai ügyvezető kormánya feljelentést tesz.
  • Schmitt Pál házelnök döntése értelmében a nemzetbiztonsági bizottságot végül nem a Jobbik, hanem az MSZP vezeti.
  • A költségvetési bizottságnak jobbikos elnöke lesz.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Magyar Országgyűlés alakuló ülését az Index harmincfős óriásstábbal tudósítja, hogy önök egyetlen folyosón elejtett megjegyzésről, tiltott helyen dohányzásról, öltönyzakón esett tormahabfoltról se maradjanak le. A harmincból huszonketten az épületben, a többiek kívül követik az eseményeket. Az épületen belüli fölállást az alábbi demonstrációs vázlaton mutatjuk be:


    1. Magyari kolléga a főlépcső (A) környékén a Facebook fizetőssé tétele ellen tiltakozik.

    2. Dudás és Haász (3) kollégák az ülésterem (B) fölötti karzaton figyelik a gazdasági celebritások mozgását.

    4. Király András az ülésteremből tudósít kimerítő részletességgel.

    5. Dzindzisz Magdi az MSZP-frakció környékén helyezkedik.

    6. Spirk kolléga a Fidesz-frakciót tartja szemmel.

    7. Mráv Noémi segít neki.

    8. Hudák Hajni rátapad egy megfelelő honatyára.

    9. Munk Vera honanyákat keres.

    10. Szily a büfé-dohányzó-kupolaterem (C) útvonalat ellenőrzi.

    11. Haszán Zoli a vadászteremben unatkozik.

    12. Szabó Z. úgy berúgott a büfében, hogy az üres Gobelin teremben alszik.

    13. Bede eltévedt, és a csodálkozik, hogy senki sincs a felsőházi ülésteremben (D).

    14. Földes Andris elzárást ad Bedének.

    15. Magyarósi Csaba kisinterjúkészítési világrekordot állít föl.

    16. Zsolt Melinda ördögbotozni tanul az LMP-frakciótól.

    17. Barakonyi Szabolcs mindenkit lefotóz, aki mozog.

    18. Huszti Pisti még Barakonyi Szabolcsot is lefotózza.

    19-20-21. TBG-Ács Dani-Mao videóháromszög.

    22. A főszerkesztő megpróbál hazaosonni.

    parlament
  • Kedves olvasóink, nézőink, hallgatóink és kedves többiek, a parlament és a hatodik frakció alakuló ülése rövidesen elkezdődik, csak önöknek közvetítünk, csak most, kövessék figyelemmel körkapcsolásunkat.

  • cikkünk a témában:

    Minden, amit az alakuló ülésről tudni kell

    Olvassa el, ki mikor és mit mond majd a parlament alakuló ülésén.

  • A Jobbik szerint a Fidesz diszkriminálja a pártot, mivel nem engedi, hogy a hagyományoknak megfelelően a korjegyző, vagyis a legfiatalabb képviselő olvassa elő a képviselők esküjét. Novák Előd, a Jobbik alelnöke azt mondta: úgy tudják, a Fidesz utasította Horváth Jánost, a Parlament korelnökét, hogy a hagyományokkal ellentétben ne adja át az eskü szövegének elmondását a jobbikos korjegyzőnek. A Jobbik emlékeztetett: a 2006-os alakuló ülésen szintén Horváth János volt a korelnök, aki akkor átadta az eskü szövegének felolvasását a legfiatalabbnak. 1998-ban meg éppenséggel Zuschlag János olvasta elő a szöveget. Lázár János minderre úgy reagált, hogy a korelnök saját döntése, hogy átadja-e a képviselői eskü előolvasásának lehetőségét másnak, erre nincsen semmilyen előírás. A Fidesz nem adott erre vonatkozó utasítást Horváth Jánosnak, szögezte le a Fidesz frakcióvezetője. (Független Hírügynökség)

  • Kapcsoljuk a Kossuth teret, a Parlament előtt a helytartótanács gyülekezik:

    „Még nem tudom, hogy a helytartótanács hány képviselője fogja letenni az esküt itt, de ők lesznek a magyarok, a többiek idegenek” – mondta Halász József, a „szent korona alázatos szolgája”, akit az eskü szervezői kértek föl az eskü szövegének előmondására. Halásznak egyedül jobbikosok ígérték, hogy eljönnek. A rendezvényt az úgynevezett Kossuth tériek szervezték.

    Halász azért nem országgyűlésről, hanem helytartótanácsról beszélt, mert az EU lisszaboni szerződésével elveszett a tagországok, így Magyarország nemzeti szuverenitása. Ha mind a 386 képviselő aláírja az esküt, az az első lépés lesz szerinte a független Magyarország megteremtése felé. A következő reményei szerint az lenne, hogy kilépünk a NATO-ból és az EU-ból.

    Aki akar, délután 5-ig tehet nyilvános esküt a Földművelésügyi Minisztérium Alkotmány utcai sarkánál.

  • cikkünk a témában:

    Schmitt Pál dönthet arról, lesz-e bizottsági elnök a gárdaalapítóból

    Hiába állapodtak meg a pártok, mégsem állapodtak meg, jelentette tudósítunk a Ház falain belülről. Mi lesz most? – kérdezi. Pont mi honnan tudnánk?

    Péntek reggel gyűlt össze a Parlamentben az öt párt képviselője, hogy ünnepélyesen aláírják a parlament alakuló ülését előkészító tárgyalásokat lezáró megállapodást. Ebben többek között rögzítették volna az Országgyűlés bizottságainak vezetőit is, de a pénteki egyeztetésen kiderült, mégsem tudnak megállapodni. Bár már kedden megegyezett az MSZP és a Jobbik abban, hogy a Nemzetbiztonsági Bizottság elnökét a Jobbik adja, az MSZP azóta meggondolta magát, nem akarja, hogy a Jobbiké legyen a pozició. (A párt a gárda egyik alapítóját jelölte a posztra). A döntést így a leendő házelnök, Schmitt Pál kezébe adja az MSZP.

  • Tudósítónk LMP-s tömegbe szalad bele az Alkotmány utcában.

    Jávor Benedekkel és Szabó Tímeával az élen vonulnak az LMP-sek a Bajcsy-Zsilinszy úti irodájuktól a Parlament épületéhez, most fordultak rá az Alkotmány utcára. Schiffer András leendő frakcióvezető nincs köztük, ő a pártok parlamenti egyeztetésén van.

    A képviselőket, sárga virággal a gomblyukban, 15-20 szimpatizáns, családtag kíséri.

    20100514197
    Fotó: Dudás Gergely
  • Az LMP-s tömeg odaért a Parlamenthez, és egy emberként kiáltotta tudósítónk füle hallatára: flower power!

    Április 11-én a párt Bajcsy-Zsilinszky úti székházának erkélyére ültetett nyári margaréta virágait viselve érkezett a Parlamenthez az LMP frakciója néhány szimpatizáns kíséretében az Alkotmány utca felől.

    20100514198
    Fotó: Dudás Gergely
  • Tudósítóink nagyvadat kaptak mikrofonvégre:

    Vona Gábor még öltönyben, a Jobbik elnöke imént szállt ki fekete Opel Astrájából a parlament parkolójában. Öltözéke hagyományos fekete öltöny. Kérdésünkre, hogy ez marad-e egész nap, azt mondta: Meglátjuk.

    01
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Az LMP összeszedetten és megfontoltan kíván viselkedni az első napon:

    Nem készül semmiféle különleges performansszal az alakuló ülésre a Lehet Más a Politika frakciója, így nem dobálunk majd sárga labdákat a Parlamentben - fogalmazott az egyik újdonsült képviselő. Mint mondta: nem akarják az ünnepélyes pillanatokat semmilyen saját előadással megzavarni.

  • Az LMP nagyon aktív. De az is lehet, hogy LMP-s tudósítónk pörög jobban a többieknél. Vajon miért? Próbálunk utánajárni.

    A Fidesz a kétharmados többséggel semmilyen kérdésről nem mondhatja, hogy ne tudná megoldani, de a szocialistákat is komoly felelősség terheli a kialakult helyzetért – mondta az Indexnek Karácsony Gergely azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik egyik képviselője töltheti be a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöki posztját.

    Azon felvetésünkre, hogy ki kezdeményezhette volna a Jobbik esetleges kirekesztését a parlamenten belül, Karácsony úgy fogalmazott: nem biztos benne, hogy a Jobbik teljes mellőzése jó megoldás lenne, az viszont biztosan abszurd, hogy a párt ilyen megbízást kaphat. Mint mondta, az LMP azért ment bele abba, hogy kettő helyett csak egy bizottsági elnöki helyet kapjon, mert biztosra vették, hogy a szocialisták nem engedik majd át a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztját a Jobbiknak.

  • Urrrak a papok, jelentette tudósítónk tréfásan.

    A német ajkú református gyülekezet lipótvárosi imatermében vett részt ökumenikus istentiszteleten a Fidesz-KDNP frakciószövetsége. A közelségen kívül azért is itt, mert Balog Zoltán képviselő ennek a gyülekezetnek a lelkésze, de parlamenti munkája idejére felfüggesztette tevékenységét.

  • A Fidesz a legerősebb, de az eső nála is erősebb:

    A Batthyány-örökmécsestől a Szabadság kávéház teraszának napernyői alá menekült a Fidesz-KDNP frakciószövetség az újságírókkal együtt a hirtelen lezúduló nyári zápor elől. Végül a teret biztosító rendőrök is elhagyták posztjukat. Előtte Semjén Zsolt beszélt arról, hogy a nemzet megmaradásához Isten segítségét kéri. Az eső csendesülésével a képviselők egyenként - kis csoportokban, csereesernyőkkel - egy-egy szál fehér rózsát helyeztek el az örökmécsesnél.

  • Nagy államférfit nagy államférfi követ ugyanabban a parlamenti székben, leste ki tudósítónk:

    Megvan a Jobbik-frakció ülésrendje, valamint az is, hol ül majd a független Molnár Oszkár. Nos, ő éppen a volt miniszterelnök Gyurcsány helyén ül. Ahol most a jobbikosok ülnek, ott az MSZP ült eddig. Vona Gábor székét Veres János ex-pénzügyminiszter melegítette az előző ciklusban, Staudt Gáborét Kovács Tibor. További érdekességek: Balczó Zoltán ül Puch László, Gaudi-Nagy Tamás Csákabonyi Balázs, Duró Dóra pedig Farkas Imre helyén.

  • A Népszava átvette a hatalmat a Parlamentben. Sehol egy példány az Indexből:

    Az ülésterem előtt halmokban állnak az újságok, ám az egyes lapok mennyisége nem feltétlenül tükrözi a parlamenti erőviszonyokat. Népszavából van a legtöbb, másfél arasznyi az asztalon, Népszabadságból egy arasz, Magyar Nemzetből háromnegyed arasz, Magyar Hírlapból meg fél. A legmagasabb stócban a Mi otthonunk áll, ez két és fél arasznyira tornyosul a napilapok fölé, Computerworldből meg elvihető a 17. és a 19. szám. Megpróbáljuk kideríteni, miről írt a 18.

    ujsag
  • Hosszú vitában ismerszik meg az igazság, jelentette tudósítónk. Vagy nem:

    Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azt ígérte, hogy addig nem mennek pénteken haza, amíg meg nem alakulnak a bizottságok. Lázár minősíthetetlennek tartja "a parlamenti egyharmad hozzáállását a kétharmados többség gesztusaihoz", azaz, hogy a szocialisták nem mentek bele, hogy jobbikos legyen a nemzetbiztonsági bizottság elnöke.

  • Rejtélyes eset történt. Tudósítónkat megbíztuk, kerítse elő az embert, aki túl sokat tudott:

    "Egyening? Akkor jól van" - simogatta végig narancsságra ingemet egy fekete svájci sapkába és uniformisba öltözött bácsi, majd nyom nélkül eltűnt.

     

  • A hatodik frakciót kis híján beléptették a legnagyobb frakcióba, de tudósítóink nem hagyták magukat:

    A fideszes fotózás remek hangulatban telt, a késve érkező politikusokat (például Pokorni Zoltánt) hangosan kinevette a frakció. Az indexes újságírók narancssárga inge is bonyodalmat keltett, a nagy számú Fidesz-frkciót összefogó szpíker a hangosbeszélőn keresztül arra kért bennünket, hogy "a narancssárga segítők menjenek ki a képből." Miután bevonult a Fidesz, Deutch Tamás ránk kacsintott és fideszes segítőnek nevezett bennünket.

    lepcso1
  • Ki az a Mari? – kérdezi kétségbeesett tudósítónk a Parlament lépcsőjéről.

    A Fidesz-frakció egy kupacban olyan, mint egy méretes kórus, a Parlament lépcsőjét figyelve azt vártam, hogy mindjárt kilép a sorból Orbán Viktor, elővesz egy hangvillát, finoman megpendíti, halkan megadja a hangemet, majd az egész frakció rázendít a himnuszra. Orbán egyébként csak a második sorban állt, Navracsics mögé húzódva, tőle balra, a szélen a néhány női képviselő, feljebb Deutsch Tamás feje emelkedett ki a tömegből. "Mari, gyere már, le fogod késni a fotózást", kiálltotta többször is a telefonban a Fidesz protokollfelelőse, de sajnos a fotózás végéig egyetlen Mari sem érkezett meg a frakcióhoz.

    04
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • A Jobbikban sok az orvos, vonta le tudósítónk a téves következtetést:

    A Jobbik szolgálni, nem sebeket ütni, hanem sebeket gyógyítani akar a nemzet templomában, a parlamentben – mondta Hegedűs Lóránt a Hatarérés templomában tartott igehirdetésen. A Jobbik képviselői Vona Gábor beszéde után innen vonulnak át a parlamentbe. A templomban két gárdaegyenruhást látni, a templom bejáratánál 10-12 ember áll terepszínű, katonai egyenruhát idéző uniformisban.

    hazateres temploma
  • Az első nap a vidámságé, jelentette tudósítónk a Ház folyosójáról:

    BAZ megye fővárosából való Pelczné Gáll Ildikó (fehér elegáns ruha) és Répássy Róbert (szürke öltöny) fideszes képviselő is. Nem csoda, hogy egymás mellett sétáltak az ülésterem felé menet, és nevetve csevegték végig az utat a koronától a páholyukig. Fónagy János mögöttük Mátrai Mártát késztette mosolyra, valamilyen tréfás történettel. Jó hangulatban, egy tömbben vonult a kétharmad.

  • Répássy Róbert harcba szállt tudósítónkkal, ő győzött:

    A politikusok az ülésterem előtt egymást eltaposva próbálják leolvasni 0,5-ös betűmérettel írt neveiket az A4-es papírra rajzolt parlamenti patkóról. Répássy Róbert öreg róka, tapasztalt veterán, nem ma jött le a falvédőről, az ülésterem hátsó bejáratához sétálva ugyanis csak velem kellett megküzdenie, hogy a papírlaphoz jusson.

    ulesrend
  • Magyarországon rend lesz, és az őstörténetet is tanulmányozni fogják:

    Magyar őstörténeti intézet létrehozása, június 4. nemzeti gyásznappá nyilvánítása, állampolgárság szavazati joggal az elszakított magyaroknak, sorolta beszédében Vona a Jobbik első javaslatait. Arról is beszélt, hogy nem engednek az elszámoltatásból, Orbán Viktornak azt az ígéretét, hogy két héten belül rend lesz, három héten belül számon kérik.

  • A Parlamentben nagyon hangosak a legyek, csapkodnak is, jelentette tudósítónk, de a képviselők lenyomják őket:

    Pár perce még a légy szárnyainak csapkodását is hallani lehetett, a teremszolgák begyakorolt, de a szokásosnál puhább mozdulatokkal helyezték el az új képviselők asztalain a legszükségesebb információkat tartalmazó dossziékat. Aztán hirtelen megérkeztek a Fidesz képviselői, akik délben még a Parlament főlépcsőjén fotózkodtak. A parlament megalakulása a demokrácia tán legnagyobb ünnepe. Rogán Antal, a Belváros fideszes polgármestere is érezhető áhitattal szemléli a patkó belsejében sorakozó miniszteri bársonyszékeket. A szocialisták közül elsőként Varga László, a Societas, az MSZP ifjúsági szervezetének elnöke érkezett meg, ifjonti lendülettel.

  • Farkas Flórián szerint a hídon akkor kell átmenni, ha odaérünk:

    Farkas Flórián, a Fidesz Lungo Drom-os képviselője még nem tudja, mit tesz, ha Vona Gábor gárdistamellényre cseréli a zakóját "Túl korai ez még, majd meglátjuk később!"

  • Selmeczi Gabriella kiütötte Dúró Dórát, rossz hír ez a radikálisoknak. Mindkettejük szerencséje, hogy Dávid Ibolya kiesett, véli tudósítónk:

    A nők száma a Parlamentben sajnálatos módon 43-ról 35-re csökkent. Egészen mostanáig úgy tűnt, hogy a jobbikos Dúró Dóra lesz a legnagyobb durranás az új országgyűlésben, de Selmeczi Gabriella türkizkék kosztümében olyan meggyőző erővel robbant be újra a köztudatba, hogy alaposan elbizonytalanodtunk.

  • Bal-jobb, bal-jobb, mormogja tudósítónk, miközben a Parlament felé vonuló jobbikosokat szemléli:

    Ezekben a percekben vonulnak át a Jobbik képviselői a Parlamentbe. Tudósítónk több árpádsávos zászlót is látott náluk. A Szabadság téren legalább egy tucat rendőr van.

  • Tudósítónk megismerte Gulyás Gergely és Gyopáros Alpár képviselők legfontosabb szokásait, amelyek természetesen közérdekűek:

    A folyosón sikerült megkérdeznünk Gulyás Gergely és Gyopáros Alpár fideszes képviselőket, hogy mit reggeliztek ma és mivel érkeztek a parlamentbe. "Nem reggeliztem, mert sosem szoktam, a parlamentbe pedig gyalog jöttem, mert előtte a Hold utcában voltam istentiszteleten" - mondja Gulyás, aki először képviselő, az ülés után pedig első dolga lesz Kónya Imrével találkozni. Gyopáros toastot evett kávéval és narancslével. Öltözékéről annyit mondott: "azért választottam ezt, mert szeretem a lila nakkendőt, egy alakuló ülésre pedig szerintem fekete öltönyt illik venni". Majd elárulta, az ülés után kedvesével találkozik.

    gyoparos gulyas
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • A KDNP-s Lukács Tamás szintén nem reggelizett ma, helyette lelki táplálékot vett magához, mert ő is szentmisén volt. a parlamentbe gépkocsival érkezett, ruháját ppedig nem ő, hanem a felesége választotta. "Mindig azt veszem fel, amit reggel kirak" - árulta el a képviselő.

    keresik
  • Vona Gábor is izgalmas székben ülhet ezentúl, nemcsak Molnár Oszkár:

    Szinte némán böngészik az új képviselők a parlamenti ülésrendet, a szocialisták tán el sem hiszik, hogy a hat zsöllyéből már egy is elég 59 képviselőjüknek. Tán már Veres János, a volt pénzügyminiszter is szembesült vele, hogy régi megszokott székében Vona Gábor ülhet.