Orbán: Véghez fogom vinni

2010.05.14. 19:28
Megegyezés nem, de döntés született a bizottsági helyekről: az MSZP kapja a nemzetbiztonsági, a Jobbik a költségvetési bizottság vezetését a parlament megválasztott új elnöke, Schmitt Pál elfogadott határozati javaslata alapján. Vona Gábor gárdista mellényben esküdött, Bajnai utolsó felszólalása alatt csak szocialisták tapsoltak. A miniszterelnöknek felkért Orbán Viktor nagy horderejű változásokat ígért.

Az eseményekről percről-percre beszámoló hatodik frakció posztjait, twitjeit és videóit itt érheti el.

Kis műsorral bevonultak, bizottsági helyekről megegyezni majdnem nem tudtak, gárdás mellényt vagy éppen antifasiszta kitűzőt viseltek, sokat mosolyogtak, büféztek, egymásnak gratuláltak, celebekkel diskuráltak, volt és új miniszterelnököt, meg Sólyom Lászlót is hallgattak az új parlament képviselői az alakuló ülésen. Összefoglalva: kiváló, érdekfeszítő, izgalmas, felemelő és egy cseppet talán unalmas esemény volt parlament alakuló ülése, bár a hatodik frakció vitt némi (narancs) színt a parlamentbe. (Dúró Dóra az alkalomra vásárolt fehér kosztümje és Morvai Krisztina vörös mentéje említhető még, illetve a székely himnusz az ülést lezáró eléneklése, mely láthatóan meglepte az LMP-seket, de még jobban a szocialistákat: többen kimentek a teremből, Mesterházy Attila szintén csomagolni kezdett, de aztán látva, hogy a többség állva marad, ő is maradt.)

Elő adások

Megállapodás nincs, döntés van a bizottsági helyekről

A még péntek délelőtt is tartó egyeztetések nem vezettek eredményre, az MSZP is kihátrált a néhány napja általa még szentesített, a nemzetbiztonsági bizottságot a Jobbiknak juttató alkuból. Ahelyzetet a Fidesz oldotta fel azzal, hogy az egyébként házelnöki hatáskörbe tartozó előterjesztésben - megegyezés híján - Schmitt Pál olyan javaslatot terjesztett az országgyűlés elé, mely szerint egy jobbikos kapja a költségvetési, egy szocialista a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztját.

A délután egy órai kezdésre minden frakció készült kis előeseménnyel, kivéve a szocialistákat, akik úgy gondolhatták, nekik nincs okuk örömködni: a harmadára csappant MSZP-frakció egyszerűen csak gyorsan átsétált az ülésterembe. Az LMP-sek virággal a gomblyukukban gyalog vonultak a Bajcsy-Zsilinszky útról a Parlamentbe, a Fidesz az isten segítségét kérte a Batthyány örökmécsesnél, esőben sétált, majd a főlépcső külső részén mutatatta meg, hogy 263 képviselő már ott is tömeg. A Jobbik dobszóra érkezett majd külön esküt tett a korona előtt.

A hivatalos programot Sólyom László köztársasági elnök nyitotta meg, beszédében a gazdaság fellendítését mondta a legfontosabb feladatnak. Az elnök nekiment a Jobbiknak, hangsúlyozva, hogy bár a demokráciát nem az alapján kell megítélni, hogy szélsőséges erő is bekerült a törvényhozásba, az már mérce, hogy a szélsőségek erőszakossága ellen milyen hatékonyan sikerül fellépni. Az LMP-t ugyanakkor üdvözölte az elnök, mondván, egy olyan párt is bekerült a parlamentbe, mely fő feladatának a környezetvédelmet tartja.

Még mindig nem mond semmit a Fidesz, Gyurcsány is hallgatott

Matolcsy György leendő gazdasági miniszter és Varga Mihály, a Fidesz gazdasági kabinetjének vezetője sem árult el semmit arról, milyen költségvetési, adóügyi lépésekre készülnek.

Gyurcsány Ferenctől már szinte csak azt akartuk megkérdezni, hogy van, de a volt miniszterelnök semmilyen kérdésre nem akart válaszolni.

Az elnök beszéde kavart némi vihart: a Jobbik képviselői nem tapsolták meg, Vona Gábor frakcióvezető pedig bocsánatkérésre szólította fel a szerinte kirekesztő beszédéért a köztársasági elnököt.

A Sólyom-Vona csörte nem ért itt véget: az alakuló ülés napjának szinte egyetlen valódi kérdése az volt, hogy a Jobbik-elnök vajon gárdista mellényben vagy nem gárdista mellényben teszi le az esküt. Reggel még fekete zakóban szállt ki a kocsijából a parlamenti parkolóban, de kiderült, alatta ott lapul a mellény. Az eskünél lekerült a zakó, és a mellény bizony gárdista mellény volt. Sólyom szokatlanul gyorsan szokatlanul kemény hangú közleményt adott ki, melyben leszögezte, Vona a mentelmi joga mögé bújva követett el szabálysértést, amivel a parlamentalizmust csúfolta ki.

A Vona-affért (a szocialisták egyébként hátat fordítottak az eskü alatt a Jobbik frakciónak) leszámítva az alakuló ülés forgatókönyvszerűen, bár a tervezettnél kicsit lassabban zajlott. Az ülés első részét a házszabály szerint a korelnök vezette, Horváth Jánost talán az apró betűk is hátráltatták, a választások menetéről beszámoló Szigeti Péter OVB-elnöknek és Varga Ferenc önkormányzati miniszternek már nem volt mentsége felszólalásaik hosszára. Szigeti beszámolóját egyébként nem is fogadta el a fideszes többség, sőt ehhez kapcsolódik az új parlament első mellészavazása is: az LMP-s Kaufer Virág első szavazása alkalmával nyúlt mellé, és ő sem fogadta el a beszámolót (az MSZP, az LMP és a Jobbik egységesen igennel voksolt).

A titkos szavazáson a képviselők a fideszes Schmitt Pált választották meg a parlament új elnökének, alelnökké választották Jakab Istvánt (Fidesz), Lezsák Sándort (Fidesz), Latorcai Jánost (KDNP), Ujhelyi Istvánt (MSZP) és Balczó Zoltánt (Jobbik).

Bajnai utoljára, Orbán először

A leköszönő, mától ügyvezető kormányt irányító Bajnai Gordon miniszterelnök utolsó felszólalását azzal kezdte, hogy bejelentette: kormánya feljelentést tesz Vona Gábor ellen, a betiltott gárdista mellény viselése ugyanis szabálysértés. Bajnai ezen túl elmondta: a legfrissebb adatok szerint újra növekszik a magyar gazdaság. Utalva az eurózónában kialakult válságra, úgy fogalmazott: odakint még tombol a vihar, mi túl vagyunk a közvetlen életveszélyen. Bajnai szerint a válságkezelés megkívánta fájdalmas döntések mellett a kormány minden eszközzel azon volt, hogy enyhítse a válság hatásait és védje a kiszolgáltatottakat. A miniszterelnök a szocialista frakción kívülről csak Vona feljelentése miatt, és akkor is csak az LMP-től kapott tapsot. Befejezésül Bajnai azt mondta, ő is szurkol a következő kormánynak.

"Az akadályok és gáncsok nem rémisztenek meg. Véghez viszem azt, amivel a magyar emberek megbíztak. Márpedig a magyar emberek gyökeres változást akarnak. De erre mindannyian megbízást kaptunk. Nagy horderejű és mélyreható változások lesznek Magyarországon. Biztonságosan, átgondoltan és szervezetten hajtjuk végre" - ezt már Orbán Viktor, mint kormányalakításra felkért leendő miniszterelnök mondta, akit sokkal többen és többször tapsoltak meg, mint Bajnait.

Mindent legyőznek

Orbán bejelentette, hogy politikai nyilatkozatot nyújt be a nemzeti egységről, a szimbolikus dokumentumban az áll, legyen béke, szabadság, egyetértés.

A leendő miniszterelnök konktrétumokat nem mondott tervezett intézkedéseiről, de hangsúlyozta: "le fogjuk győzni a munkanélküliséget, a fiatalok kilátástalanságát, az idős emberek kiszolgáltatottságát, az oszd meg és uralkodj politikáját, az arroganciát, az ingatlanpanamát, a felelősség alóli kibúvási kísérletet, az offshore-lovagok praktikáit, a korrupciót, a pazarlást, a múltat."