Ellenőrzik a kormány vagyonosodását

2010.05.14. 09:26
Legkorábban nyár közepén lehet eredménye a leköszönő kormánytagok vagyonosodási vizsgálatának. Egy-egy kormánytagnál hónapokkal tovább is húzódhat az APEH ellenőrzése, ha az érintett késlelteti a munkát, vagy olyan forrást jelöl meg a vagyon eredetének, aminek megvizsgálása időigényes, mint például egy külföldi rokontól származó vagyon esetében.

Egy-két hónapon belül végezhet az APEH a leköszönő kormánytagok vagyonosodási vizsgálatával; a Bajnai-kormányhoz kapcsolódóan mintegy száz főt érinthet az eljárás, írja pénteki számában a Népszabadság. Ennél tovább akkor nyúlik az ellenőrzés, ha a vizsgált vagyon tulajdonosa késlelteti a munkát, vagy olyan forrást jelöl meg a vagyon eredeteként, aminek az ellenőrzése időigényes. Körülbelül száz embert érint az eljárás, illetve még jó pár tucat olyan embert, akik már nem dolgoznak az államigazgatásban.

Somogyvári István, a ÁSZ főtitkárhelyettese a lapnak nyilatkozva azt mondta, nem szokványos, hogy a számvevőszéket bevonják a vagyonosodási vizsgálatokba, de nincs is kapacitása hozzá. Az ÁSZ már 2008-ban jelezte, hogy a jogszabály végrehajtásához több emberre lesz szüksége, amire ígéretet kaptak, de a mai napig nem történt semmi az ügyben.

A folyamatban az ÁSZ-nak alapvetően az lesz a feladata, hogy megnézi, egy adott személy kinevezésekor született, illetve tisztsége megszűnésekor készült vagyonnyilatkozata között van-e jelentős eltérés. Amennyiben van, akkor felkéri az APEH-et, hogy folytassa le a vagyonosodási vizsgálatot.

Nem szedték meg magukat

A Népszabadság összevetett néhány rendelkezésre álló vagyonnyilatkozatot. Az adatokból az derül ki, hogy például Oszkó Péter vagyona csökkent a kormányzati szerepe alatt. A pénzügyminiszter 2009-es vagyonnyilatkozata szerint felerészben tulajdonosa egy 97 négyzetméteres budakeszi lakásnak, ez az ingatlan azonban már nem szerepel az idén leadott vagyonnyilatkozatában. Ahogy a 83 milliósra rúgó deviza-megtakarítása sem, ráadásul forintban félretett pénze is kevesebb: 56,5 millió helyett már csak 29,6 millió. Az egyenleget ronthatja még az a svájcifrank-alapú hitel, amelyet 2009-es vagyonbevallásában 124 millió forintosra taksált, az ideiben azonban nem forintosította az összeget, csak arról nyilatkozott, hogy a tőketartozás fennáll.

Bajnai Gordon megtakarításai is csökkentek. A leköszönő kormányfő öt ingatlant jegyezett fel a vagyonbevallásában, ahogy a 2009-esben is. Többek között egy XII. kerületi ház, egy XXII. kerületi ingatlan s egy tihanyi üdülő fele. Egy 2006-os BMW, valamint festmények is az értékesebb ingóságok között szerepelnek, e téren a két vagyonnyilatkozat között nem találni érdemi eltérést. Bajnai megtakarításai csökkentek, a 140 milliós értékű értékpapír-portfólió egy év alatt 120 millióra apadt, megtakarított pénze a tavalyi nyilatkozat szerint 71,5 millió forintról 57,4 millióra csökkent.

A Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter által leadott nyilatkozatból az derül ki, hogy a befektetési alapokban lévő forrásai nőttek az egy évvel korábbi állapotokhoz képest. A 2009-es nyilatkozatban többi között forint és euró befektetési alapokban vagy kötvényekben 93,2 millió forintja van. Ugyanez egy évvel korábban 70 millióra rúgott. Varga István bankszámlája 18 millió forinttal csökkent az előző évi 47 millióról.