Szita Károly: Senkinek sem kell guberálnia

2010.05.14. 12:16
Kaposváron senkinek sem kell a kukából ennie, az önkormányzat mindenkin segít, aki kéri, reagált Szita Károly, a település polgármestere Szabó Máté jelentésére, amelyben az ombudsman azt kéri: engedélyezze a város a guberálást. Az állampolgári biztos a tiltó rendelet felülvizsgálatára és hatályon kívül helyezésére kérte az önkormányzatot, a polgármester azonban pénteki közleménye alapján nem hajlandó erre.

"Kaposváron továbbra is tilos lesz a guberálás" - jelentette ki város fideszes polgármestere pénteken a városházán tartott sajtótájékoztatón. Szita Károly közölte: megkapta az ombudsman jelentését, amely a guberálás tiltásáról szóló önkormányzati rendelet felülvizsgálatára és hatályon kívül helyezésére kérte Kaposvár önkormányzatát, ám az abban foglaltakkal nem ért egyet.

Szita Károly leszögezte: a kiszolgáltatott emberek alapjoga nem a romlásnak indult ételmaradékok elfogyasztása, nem a saját és környezete egészségére veszélyes fertőző anyagok válogatása, hanem a tisztes emberi lét, az emberhez méltó szociális ellátás. A guberálás elsősorban nem esztétikai kérdés, ám ez sem mellékes. Meg kell akadályozni, hogy szeméthalmok legyenek a városban, tette hozzá.

A polgármester szerint Kaposváron a guberálás nem az éhezés egyetlen alternatívája az érintettek részére. Az önkormányzat minden munkaképes rászorult részére munkalehetőséget kínál, amiért fizetést kap. Az éhezők felkereshetik az ingyen konyhát, a hajléktalanszállót és a melegedő és egyéb szociális intézmények kapui is nyitva állnak előttük, közölte Szita Károly. A város egyébként éves költségvetésének 9,4 százalékát fordítja szociális ellátásra, ez hárommilliárd forintot jelent.

Az ombudsman szerdán nyilvánosságra hozott jelentése szerint sérti a kiszolgáltatott helyzetben lévők alkotmányos jogait az, hogy Kaposváron rendeletben tiltják guberálást. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa úgy véli, a kaposvári önkormányzat érdemi alkotmányos indok nélkül korlátozta kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek alapjogait. Szabó Máté ezért a guberálás büntetését előíró rendeleti szabályozás mielőbbi visszavonását kérte a helyhatóságtól.