Újraindult a nyomozás Szilvásy György ellen

2010.05.15. 09:41 Módosítva: 2010.05.15. 09:57
Azzal, hogy nem került be az új parlamentbe Szilvásy György volt titkosszolgálati miniszter, azzal is jár, hogy mentelmi joga megszűnése miatt újraindult a nyomozás ellene az UD Zrt.-féle lehallgatási ügyben.

Szilvásy György volt titokminiszter ellen is újraindították a nyomozást, miután nem szerzett képviselői mandátumot az MSZP listájáról - írja a Magyar Nemzet.

A Gyurcsány-kormány titokminiszterét az UD Zrt.-ügyben hivatalos személyként, folytatólagosan elkövetett, különleges személyes adattal való visszaéléssel gyanúsították meg.

Az UD-ügy

A biztonságtechnikai cég neve 2008-ban, az MDF elnökválasztási versenyének utolsó napjaiban vált egy csapásra ismertté. Az addigi és végül újraválasztott, de nemrég lemondott MDF-elnök, Dávid Ibolya egy titkosszolgálati lehallgatási CD-t bemutatva az MDF belügyeibe való beavatkozással vádolta meg az amúgy az OTP-elnök Csányi Sándor-közeli UD-t, az akkori titkosszolgálati minisztert, Szilvásy György pedig az állami szervek információs hálózatának megcsapolását emlegette a céggel kapcsolatban.

Az ügyben Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori főigazgatója tett feljelentést még 2008. szeptember 10-én, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt.

Ennek nyomán az NNI házkutatást tartott hat helyszínen, ahol szervereket, adathordozókat foglaltak le, majd magántitok jogosulatlan megismerése, államtitoksértés és számítógépes rendszer feltörése miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. Ezen bűncselekmények miatt azonban 2009 nyarán megszüntették a nyomozást.

Nemrég tönkremenetele miatt pert indított az UD Zrt. az NBH és az állam ellen. A megfigyelési botrány után becsődölt biztonsági cég másfél milliárd forintos kártérítést követel a felperesektől, személyiségi jogi perben pedig tizenötmilliót Dávid Ibolyától, négyet Szilvásy Györgytől és kettőt a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori vezetőjétől, Laborc Sándortól.

A főügyészség megteszi a szükséges lépéseket

A parlamentből kiesett MDF politikusainál, akiknek a neve szintén összekapcsolódott az UD-üggyel, Dávid Ibolyánál és Herényi Károlynál, akiket korábban személye adattal való visszaéléssel és kényszerítéssel gyanúsítottak volna, meg kellett szüntetni az eljárást, mert a korábbi parlament "megvédte" őket.

A nyomozás folytatásának nem lehet akadálya, ha az érintetteknek időközben megszűnik a parlamenti képviselői megbízatásuk, mentelmi joguk. A Központi Nyomozó Főügyészség megteszi a szükséges lépéseket - mondta a lapnak Fazekas Géza szóvivő.