Árhullám indult el a Felső-Tiszán

2010.05.16. 15:13
A sok eső miatt árhullám indult el a Felső-Tiszán és mellékfolyóin, a Túron, a Szamoson és a Krasznán, közölte Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Az árhullám szerencsére szinte üres mederteltségre érkezik, így a számítások szerint a vízmagasság csak a Tiszán és a Túron közelítheti meg az elsőfokú készültségi szintet.

Az elmúlt 48 órában a Felső-Tisza vízgyűjtő területén belül Kárpátalján átlagosan 33, az észak-nyugat-erdélyi részen 27, míg hazai területen 25 milliméter eső hullott, és a következő három napon további 20-26 milliméter eshet.

A Tisza tiszabecsi vízmércéjén mínusz 113 centiméteren volt vasárnap délben a folyó vízszintje, ami azt jelenti, hogy az I. fokú, 300 centiméteres magasságig még több mint négy métert emelkedhet az árhullám. Tivadarnál mínusz 60 centiméteres a vízszint, Vásárosnaménynál viszont már plusz 48 centiméter, de ott az I. fokú árvízvédelmi készültség mértékadó szintje jóval nagyobb, 600 centi.

A Túr árhulláma a romániai szakaszán várhatóan hétfőn éri el az I. fokú vízmagasságot. Vasárnap délben a garbolci határszelvényi vízmérce 76 centiméteres szintet mutatott, 224 centivel kevesebbet az I. fokú  készenlét elrendelésének magasságától. A Szamoson és a Krasznán kisebb mértékű az áradás, ott a számítások szerint az árhullám nem közelíti meg a legkisebb készenlét elrendelésének vízmagasságát.

Az igazgatóság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei védelmi osztagának 72 tagját vasárnap átvezényelték Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe, ahol a megáradt patakok és folyók gátjainál kapcsolódnak be a védekezési feladatok ellátásába. A Miskolcon és környékén dolgozó nyírségi osztagot estig ellátják az éjszakai munkához szükséges világítóberendezésekkel és speciális eszközökkel.