Buszok és vonatok útvonalát kellett módosítani

2010.05.16. 22:15
Több vonat nem közlekedik hétfőn a Dunántúlon, számos vonalon pedig csak kerülővel. A Volán is módosította több járatának útvonalát. Vízátfolyások, sár és törmelék borít több főutat. Hétfő estig nem lesz sok javulás.

Módosította több hétfői dél-balatoni járatának menetrendjét a rendkívüli időjárás miatt a MÁV-START Zrt., közölte vasárnap este a Mávinform.

Nem közlekedik a Nagykanizsáról 10:49-kor Budapest Déli pályaudvarra induló, a Fonyódról 6:35-kor Siófokra induló vonat. Nem indul el hétfőn a Déli pályaudvarról 09:06-os, 11:06-os és 15:06-os Nagykanizsára induló vonat, illetve a Déliből 07:11-kor Siófokra induló vonat.

A Mávinform közleménye szerint kerülővel, Dombóváron át közlekedik több nemzetközi vonat: a Budapest Keleti pályaudvarról 6:30-kor induló Kvarner InterCity, 13:05-kor induló Maestral nemzetközi gyorsvonat és a 17:00-kor induló Venezia EuroNight vonat. Ugyancsak kerülővel jár a Somogy megyei Gyékényesről 6:45-kor induló Venezia EuroNight vonat, a 12:10-kor induló Maestral nemzetközi gyorsvonat és a 17:56-kor induló Kvarner InterCity.

Tapolcai kerülővel jár a Déli pályaudvarról 07:06-kor, illetve 19:06-kor induló Nagykanizsáig közlekedő gyorsvonat, valamint Nagykanizsáról a Déli pályaudvarra tartó, 4:49-kor és 16:49-kor induló gyorsvonat.

A Mávinform tájékoztatása szerint Székesfehérvár és Siófok között mindkét irányba megközelítőleg 2 óránként közlekednek személyvonatok, Siófok és Balatonszentgyörgy között vonatpótló autóbuszok közlekednek.

Gátszakadás miatt lezárták a 11-es utat

A 11-es út egy szakaszának ideiglenes lezárása miatt módosul a Volánbusz egyes járatainak közlekedése is, közölte a Volánbusz vasárnap este. Tahitótfalu és Dunabogdány között található halastó gátszakadása miatt a 11-es út egy szakaszát ideiglenesen lezárták, ezért a 880-as, a 882-es, a 884-es és a 889-es autóbuszok közlekedése ideiglenesen módosul.

Az érintett járatok Budapest, Újpest-Városkapu - Tahitótfalu, Hídfő, illetve Dunabogdány, Kőbánya és Esztergom között menetrend szerint közlekednek. Az útzár miatt azonban nem tudják érinteni a járatok Tahitótfalu, Gesztenye sor; Tahitótfalu, FŐKERT és Váradok megállókat.

A Tahitótfalu, Hídfő megállótól északra lévő településről Szentendrére vagy Budapestre utazóknak a 800-as Budapest-Dorog-Esztergom között közlekedő járatát ajánlják, a Volánbusz Zrt. a 880-as, a 882-es, a 884-es és a 889-es autóbuszokra érvényes bérleteket ezen a járatán is elfogadja.

Határátkelőt kellett lezárni

Vasárnap este vízátfolyás miatt lezárták Sátoraljaújhelynél a magyar-szlovák államhatárnál az átkelőt, tájékoztatott a közútkezelő társaság Borsod-Abaúj-Zemplén megyei ügyelete. A 37-es számú főuton a kamionforgalom mindkét oldal felől szünetel.

Vasárnap napközben sorra dőltek az utakra a fák Lillafüred és Bükkszentlászló térségében, ezért a rendőrség kéri az autósokat, hogy a Miskolc, valamint a két település közötti utakat ne használják. Azok ugyan nincsenek lezárva, de a sáros-törmelékes vízátfolyások, valamint a kidőlt fák miatt rendkívüli a balesetveszély a környéken. Túláradt egy tó és a víz elárasztotta a közelben lévő 8-as számú főutat, amit szintén le kellett zárni a forgalom elől.

Vízátfolyás miatt reggel lezárták a forgalom elől a Borsod megyei Varbó és Parasznya közötti utat. Az úton körülbelül fél méteres víz hömpölyög, ezért Varbót nem lehetett megközelíteni. A Sajó áradása miatt korábban lezárták a Borsod megyei Putnok és Borsodbóta közötti útszakaszt is. Az egész megyében földcsúszások és vízátfolyások nehezítik a közlekedést.

A vihar már vasárnap is okozott fennakadásokat a vonatközlekedésben, kidőlt fák akadályozták a forgalmat a Balaton déli partján. A MÁVINFORM vasárnap reggeli tájékoztatása szerint a Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa vonalon több fa is a felsővezetékre dőlt. Ezért Balatonaliga és Balatonszentgyörgy között vonatpótló autóbuszok szállították az utasokat. A MÁV közleménye szerint várhatóan hétfő éjfélig kell késésekkel számolni a vonatforgalomban.