Somogy összes tűzoltója dolgozik

2010.05.16. 10:58
A Balaton déli partján történt a legtöbb a riasztás: házakra, villanyvezetékre, utakra dőlt fák miatt kellett vonulniuk a tűzoltóknak - tudtuk meg a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletén. Balatonkeresztúron három, Balatonmáriafürdőn egy ház tetejére dőlt fa, ezek eltávolításán jelenleg is dolgoznak a tűzoltók.

Csökölyben 10 méter hosszan dőlt ki egy ház fala a 130 kilométeres szélben, a házban lakó mozgáskorlátozott férfit a szomszédok fogadták be. Somogyszentpálon és Jután is ki kellett költöztetni egy-egy családot a házukból, mivel a vihar annyira megrongálta az épületet. A kiköltöztetett családokat rokonoknál, illetve önkormányzati lakásokban szállásolták el.

Kaposváron és környékén is komoly gondokat okozott a vihar: a somogyi megyeszékhelyen a 61-es útra dőlt egy fa a Petőfi iskolánál, ennek eltávolítása alatt teljes útzár volt a főúton. Kaposváron egyébként több csomópontban nem működnek a jelzőlámpák, egy emeletes házon pedig a szigetelést bontotta meg a vihar. Kaposújlakon az egyik lakóparkban hosszú órákig nem volt áram egy villanyvezetékre dőlt fa miatt.

Az előrejelzések szerint a szél napközben valamelyest mérséklődik, de este újra orkán erejű viharra kell számítani. Mivel folyamatosan esik az eső, a katasztrófavédelem ügyeletén azt mondták, fel kell készülni arra is, hogy a fákat a nagy szél gyökerestől forgatja majd ki a felázott földből.