Alkotmánymódosítás kezd az új parlament

2010.05.17. 08:45
A Fidesz kétszáz fősre csökkentené a parlament létszámát, megalkotná a miniszterelnök-helyettes intézményét és csökkentené a minisztériumok létszámát, ezért rögtön az első parlamenti munkanapon hozzányúlnának az alkotmányhoz. Kedd estére már a részletes vitát is lezárnák, így a jövő héten már dönthetnének is a javaslatról. És elfogadhatják Orbán nyilatkozattervezetét a nemzeti együttműködés rendszeréről, akármi is legyen az.

Mindössze két napirendi ponttal ugyan, de rögtön az alkotmány módosításával kezdheti munkáját az új parlament. Az új házelnök, Schmitt Pál által benyújtott napirendi javaslat szerint a képviselők az első nap három törvényjavaslat és egy politikai nyilatkozattervezet általános vitájával kezdhetik meg működésüket, melyek közül az első rögtön az alkotmányt is érinti.

A Fidesz már a választási kampányban jelezete, hogy azonnal változtatni kíván a választási rendszeren, még az őszi önkormányzati választás előtt csökkenteni kívánja a választott képviselők létszámát úgy a parlamentben, mint az önkormányzatokban.

Ennek érdekében az Alkotmány (az 1949. évi XX. törvény) 20. paragrafusát új első ponttal egészítenék ki, melynek értelmében "[A]z országgyűlési képviselők száma legfeljebb kettőszáz. A nemzeti és etnikai kisebbségek képviseletére további, legfeljebb tizenhárom országgyűlési képviselő választható". Ez utóbbi mondat jelzi, hogy a Fidesz a nemzeti kisebbségek parlamenti képviseletének 17 éve megoldatlan problémájával is kezdene valamit, bár egyelőre csak azt rögzíti, hogy a 13 bejegyzett magyarországi kisebbségnek csak egy-egy parlamenti képviselői hely járna.

Ugyanezen javaslat második és harmadik pontja szerint az alkotmányban rögzítenék a miniszterelnök-helyettesi pozíció létét, illetve jogosítványait. A javaslat utolsó három pontja lehetőséget teremtene magának kormánybizottságok létrehozására és az államigazgatási szervek közvetlen hatáskörbe vonására - minderre a karcsúsított, kabinetrendszerű kormányzás miatt van szükség, hiszen a jövőben mindössze nyolc minisztérium fogja felügyelni a teljes államigazgatást.

Szintén az első napirendi pont része két technikai jellegű törvényjavaslat a minisztériumok felsorolásáról, illetve a kormány tagjainak jogállásáról.

Ezeknek a javaslatoknak hétfőn az általános, kedden pedig már a részletes vitáját is megtartják.

Hétfőn lesz az általános vita arról a politikai nyilatkozatról is, melyet Orbán a miniszterelnöki felkérést elfogadó beszédében jelentett be. Ebben a képviselők kiállhatnak az Orbán által a választási győzelem másnapján bejelentett nemzeti együttműködés rendszere mellett, bár az továbbra sem derül ki, hogy az tulajdonképpen mi is. A nyilatkozattervezet szövegét itt olvashatja .pdf formátumban.

Az elmúlt években megszokott menetrendhez képest változás, hogy a pártok megállapodása szerint a kormány megalakulásáig sem napirend előtti felszólalások, sem interpellációk nem lesznek, hiszen miniszterek hiányában nagyon nincs is kit interpellálni.