Kész a Trianon-napról szóló javaslat

2010.05.19. 17:12
Különös szövegezésű törvényjavaslatot nyújtottak be a parlamenti többséghez tartozó képviselők a Nemzeti Összetartozás Emléknapjáról. A Jobbik és az LMP szeretne vitát Trianonról, a Fidesz és az MSZP nem.

Benyújtották a trianoni békeszerződés megkötésének napját a "Nemzeti Összetartozás Emléknapjának" nyilvánító törvény tervezetét az Országgyűlésben. A dokumentumot Kövér László (Fidesz-MPSZ) és Semjén Zsolt (KDNP) jegyzi.

A törvényszöveg egymondatos preambuluma (felvezetése) szerint a törvény alkotói "hisznek abban, hogy Isten a történelem ura", "a történelem menetét más forrásokból igyekeznek megérteni", és az emléknap megalkotásával hozzájárulnának Európa újraegyesítéséhez.

A preambulumból, öt pontból és indokolásból álló törvényjavaslat megemlékezik mindazokról, akik 1920 június 4-e után is hozzájárultak a magyarság megerősödéséhez, és kinyilvánítja, hogy a szerződésből fakadó "problémák" megoldását csak a nemzetközi jog keretei között lehet rendezni.

A  javaslat megerősíti, hogy "a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság". Hogy a nemzet "ma élő tagjai és jövendő nemzedékei" az "összetartozás erősítésén munkálkodjanak", június 4-ét a Nemzeti Összetartozás Emléknapjává nyilvánítanák.

A törvényjavaslat indokolása szerint az emléknapon bebizonyíthatjuk, hogy "a nyelvéből és kultúrájából erőt merítő magyarság e történelmi tragédia után képes a nemzeti megújulásra, az előtte álló történelmi feladatok megoldására."

Schmitt Pál, az Országgyűlés elnöke Trianon 90-ik évfordulójára, június 4-ére emlékülést kezdeményezett. A Jobbik azonban politikai vitanapot is tartana, "Nemzeti együttműködés a Kárpát-medencében" címmel. A vitanap megtartását az LMP is támogatja, bár vélhetően más előjellel, hiszen Schifferék meghívnák a környező országok magyarországi nagyköveteit is. Az LMP frakcióvezetője szerint bár vannak vitáik a Jobbikkal Trianon megítélésében, a 20. századi történelmi traumákat szerintük is "ki kell  beszélni".

Politikai vitanapot a képviselők ötöde kezdeményezhet. A Fidesz-KDNP nem támogatja a javaslatot, így a sikerhez 14 MSZP-s képviselőt kéne megnyerni. Ez azonban nem lesz könnyű, miután Lendvai Ildikó pártelnök bejelentette, hogy "Trianon témája nem vita kérdése", és az értelmetlen kezdeményezés rontja a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) esélyeit a szlovákiai választásokon.