no

Utoljára ülésezett a Bajnai-kormány

2010.05.19. 15:46
Az átadás-átvételről is tárgyalt a Bajnai-kormány szerdai, utolsó ülésén, mondta az ülést követő tájékoztatón a kormányszóvivő. Szollár Domokos szerint igyekeznek mindenben megfelelni a jelenleg is a parlament előtt lévő erről szóló fideszes törvényjavaslatnak, ám megfogalmazása szerint a tervezetben vannak "hajmeresztő" dolgok.

A leköszönő kormány nagyon részletesen elkészítette az átadás-átvételi dokumentációt, közölte Szollár Domokos szerdán, a Bajnai-kormány utolsó kormányülése után. A parlament előtt van azonban a Fidesz éppen erről szóló törvényjavaslata, amelyben a kormányszóvivői megfogalmazása szerint "kicsit hajmeresztő" és "eléggé vad dolgok" vannak, de tartalmilag nincs nagy különbség az előterjesztésben előírt és a Bajnai-kormány erről készített dokumentáció között.

Szollár példaként említette, hogy a törvényjavaslatban nincs pontosan meghatározva az átadás-átvétel pontos napja, így félő, hogy a hatályba lépés után az ügyvezető kormánynak csak egy-két napja lesz az előírások teljesítésére, ami nem lesz elég. Ráadásul a jogszabálytervezet minden dokumentumról hiteles közjegyzői másolatot ír elő, de ezt fizikailag képtelenség ennyi idő alatt megoldani. Ide sorolta azt is, hogy minden átadás-átvételi anyagnak öt példányban kellene elkészülnie, de egy tárca anyaga önmagában tízezer oldal.

Kiss Péter ügyvezető társadalompolitikai miniszter, Molnár Csaba kancelláriaminiszter, Bajnai Gordon ügyvezető miniszterelnök, Hegedűs Dóra, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára és Oszkó Péter ügyvezető pénzügyminiszter
Kiss Péter ügyvezető társadalompolitikai miniszter, Molnár Csaba kancelláriaminiszter, Bajnai Gordon ügyvezető miniszterelnök, Hegedűs Dóra, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára és Oszkó Péter ügyvezető pénzügyminiszter

Emellett - a szabályozás szövege szerint - a leköszönő minisztereknek korlátlan ideig rendelkezésre kell állniuk, hogy segítsék az átadás-átvétel munkáját. Szollár Domokos szerint többek között emiatt is szerettek volna egyeztetni a leendő kormány képviselőivel, tárgyalás végül azonban nem lett.

Egy év termése

A kormányszóvivő a Bajnai-kormány elmúlt egy évével kapcsolatban elmondta, hogy hatvan kormányülést tartott a kabinet, ebből három együttes kormányülés volt. Több 453 kormányrendeletet és 305 kormányhatározatot fogadtak el, az Országgyűlés pedig ez idő alatt 201 törvényt fogadott el - ebből 145-öt a kormány terjesztett elő.

Szollár Domokos felidézte: a Bajnai-kormány április 16-án alakult meg és a kabinet tagjai április 20-án tették le az esküt Országgyűlés előtt. A leköszönő kormány intézkedései között említette a 2009-es adótörvények módosítását, a miniszterek fizetésének csökkentését, a banki magatartáskódexet, a kríziskezelő programot, illetve az eddig legkorábban elfogadott költségvetést.

A távozó minisztereknek, államtitkároknak, szakállamtitkároknak járó végső juttatásokról szólva Szollár Domokos elmondta: aki 3 évnél hosszabb ideig töltött be állami vezetői tisztséget, hat havi juttatást kap. Aki 1 és 3 év között látott el állami vezetői feladatokat, az 3 havi juttatásra jogosult, míg aki 1 évnél kevesebb ideje dolgozik ilyen poszton, nem kap távozásakor plusz pénzt.

D  TT20100519037

A kormányszóvivő megjegyezte: az utolsó kormányülés ugyan lezajlott, de ez nem az utolsó szóvivői tájékoztató, mert a következő hetekben előállhat olyan helyzet, hogy tart még sajtótájékoztatót.

Május 31-én veszi át az ügyeket az új kabinet

Az új kormány első hivatali munkanapján megtörténhet a kormányzati átadás-átvétel, nyilatkozta szerdán Répássy Róbert fideszes képviselő, aki hangsúlyozta: a leköszönő miniszterek jogi felelősséggel tartoznak majd az átadás-átvételkor tett nyilatkozatokért.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság keddi ülése után jelentette be, hogy Orbán Viktor és kormánya május 29-én, szombaton tehet esküt az Országgyűlésben, így az átadás-átvétel az azt követő hétfőn, május 31-én történhet meg, közölte Répássy.

Répássy Róbert rámutatott arra, hogy a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény záró rendelkezései között szerepel az átadás-átvételi eljárás és tartalmi feltételeinek tételes jogi szabályozása. Ha az Országgyűlés csütörtökön elfogadja, és az államfő kihirdeti az erre vonatkozó előterjesztésünket, ezentúl törvény fogja szabályozni az átadás-átvétel menetének minden részletét.