Tévedésből kétszer is szavaztak

2010.05.20. 12:14
A Fidesz az utolsó pillanatban kért név szerinti szavazást az alkotmánymódosításról, így félreértésből kétszer is megszavaztatták a képviselőket a javaslatról. A szocialisták a gépi szavazásnál még egységesen tartózkodtak, a név szerinti szavazásnál viszont már többen igent mondtak. A házszabályellenes helyzet feloldása az lehet, ha nem hirdetik ki a név szerinti szavazás eredményét - ez egyelőre nem is történt meg.

Rendkívüli házbizottsági ülést kellett összehívni a parlamentben a Fidesz alkotmánymódosítási javaslatának zárószavazása után. A kisebb parlamentről és a miniszterelnök-helyettesi poszt megalkotásáról szóló módosításról előbb szokásos, gépi szavazást tartottak, melyen bőven a szükséges kétharmadosnál nagyobb támogatással a képviselők elfogadták az indítványt.

Sokak meglepetésére ezután a házelnök, Schmitt Pál újra szavazásra bocsátotta a kérdést. Ezúttal a Fidesz indítványára a képviselők név szerint szavaztak arról, amit alig egy perccel korábban már elfogadtak. A káoszra jellemző, hogy a szocialista frakciót előzetesen egyáltalán nem tájékoztatták a név szerinti szavazásról, így egy frakcióbeli forrásunk szerint "a Cs betű közepéig azt se tudtuk, hogy miről szavazunk".

A szocialisták a gépi szavazáson tartózkodtak, a név szerintinél viszont már többen igennel szavaztak - egy frakciótag szerint azért, mert azt utóbb már nem lehet kimagyarázni. Igennel szavazott például Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök is.

Értesüléseink szerint a zavart az okozta, hogy a Fidesz képviselői az utolsó pillanatban kezdeményezték a név szerinti szavazást, így a házelnök Schmitt forgatókönyvében mindkét szavazás szerepelt, és ő mindkettőt el is rendelte.

A szocialisták, akik a házbizottsági ülést kezdeményezték, nem vonják kétségbe a szavazás eredményét, de megoldást keresnek arra a házszabályellenes helyzetre, hogy egy javaslatról kétszer is szavaztak.

Információink szerint azt ajánlják majd, hogy mivel a gépi szavazás eredményét Schmitt közvetlenül a szavazás után ki is hirdette, tekintsenek el a név szerinti szavazás eredményének kihirdetésétől, mintha az meg sem történt volna. A házbizottság végül ötpárti egyetértésben el is fogadta a javaslatot, a név szerinti szavazás eredményét nem hirdették ki.

A parlament gépi szavazáson 306 igennel, 16 nem és 35 tartózkodás ellenében szavazta meg a Fidesz alkotmánymódosítási javaslatát.