Győrbe csak lépésben lehetett eljutni

2010.05.20. 14:14 Módosítva: 2010.05.20. 23:37
Hatalmas dugó alakult ki a beszakadt M1-es autópálya környékén lévő főutakon. A 81-es úton se lehetett menni, az Útinform ügyeletese szerint a környéken "voltaképpen nem lehetett közlekedni". Péntek reggel a Hegyeshalom felé vezető pálya két sávját már várhatóan használhatják az autósok.

Lépésben haladnak az autók csütörtök este az 1-es főúton Komárom és Győr között, mivel az M1-es autópálya kétszer kétsávos forgalmát is erre a kétszer egysávos útszakaszra terelték. Az 1-es főúton egyre több a műszaki hibás jármű, számos kocsi hűtővize felforrt, más autókból kifogyott az üzemanyag, a GPS tájékoztatása miatt elbizonytalanodó autósok az út közepén megállnak, a félreálló kamionok a padkán megsüllyednek, teljes a káosz.

Napközben 30-40 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedtek a járművek az 1-es főúton. A délutáni órákban, a munkaidő vége után azonban megint csak araszolni lehetett. Este 10 órára ismét folyamatos forgalomra számítanak. Délután két személygépkocsi koccant az 1-es főúton, de senki sem sérült meg.

A 81-es úton se lehetett menni, az Útinform ügyeletese szerint a környéken "voltaképpen nem lehetett közlekedni".

Torlódó járműoszlop Győr határában az M1-es autópályán 19-én este
Torlódó járműoszlop Győr határában az M1-es autópályán 19-én este

Az M1-es autópálya a 103-as kilométer után a Cuhai-Bakony-ér áradása miatt szakadt be szerdán. A pályát lezárták, megkezdték a helyreállítást.

A munkálatok jelenlegi állása szerint péntek reggel Hegyeshalom felé két sávban megindulhat a forgalom, mondta Perjámosi István alezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság autópálya-alosztályvezetője. Ha így alakul a helyzet, az könnyebbséget jelent majd a Budapest felé autózóknak is, mert a jelenleginél jóval kisebb szembeforgalommal kell számolniuk, nagyobb sebességgel közlekedhetnek, és elakadt járművek sem akadályozzák haladásukat, tette hozzá.

Kóthay László, az ügyvezető kormány vízügyi szakállamtitkára korábban azt mondta, hogy várhatóan péntek este rá lehet engedni az útpályára a gépjárműforgalmat. Szerinte a vízügyi szakemberek az út esetleges beszakadására már hétfőn felhívták az autópálya-kezelők figyelmét.

Győr és Budapest között a Kisalföld Volán nem közlekedtet buszokat a beszakadt M1-es autópálya miatt. A járatok menetideje már csütörtök reggel kétszeresére nőtt, ezért 10 órától nem indítottak több buszt a főváros felé. A megváltott bérleteket a MÁV mindaddig elfogadja, míg a buszközlekedés helyre nem áll.