Puch megmondta, mit kell leépíteni az MSZP-ben

2010.05.20. 11:31
A párt volt pénztárnoka, Puch László egyenként igazította el a megyei MSZP-elnököket, hogy milyen intézkedéseket kell tenniük az ellenzéki helyzetben. A szocialisták összességében mintegy 2-300 embertől szabadulnak meg. Puch lesz a frakció gazdasági igazgatója.

Nem kecsegtette nagy reményekkel Puch László az MSZP szervezeti vezetőit a párt ellenzéki időszakára vonatkozó pénzügyi terveket illetően.

A szocialista pártigazgató az Index információi szerint napokon keresztül egyenként tárgyalt a megyei elnökökkel. A tárgyaláson kiderült, hogy a párt nemcsak a központi egységeknél kezd leépítésekbe, hanem a vidéki szervezetek egy részének infrastruktúráját sem fogja fenntartani.

Az MSZP a választási vereséggel szinte egy időben megkezdte a szervezeti leépítést. A frakció és a választmány mellől teketóriázás nélkül közel 50 alkalmazottat bocsátottak el. A harmadára apadt frakciónál számos képviselői munkatárs munkaviszonya is megszűnt.

Puch most arról tájékoztatta a megyei vezetőket, hogy a pártszervezetben hol kell további leépítéseket véghezvinni. Becslések szerint az MSZP összességében 200-300 emberének mond búcsút az új helyzetre való hivatkozással, jóllehet sokan azt állítják, hogy nyolcévi kormányzás után a pártnak kellene rendelkeznie akkora pénzügyi háttérrel, hogy fenn tudja tartani apparátusát.

A leépítések azért is nehezen magyarázhatók, mert a párt a kampányköltések mellett tavaly 23 ingatlan vásárolt meg a KVI-tól. A pártszékházak tulajdonjogának megszerzéséért a párt (a Fideszhez, az SZDSZ-hez és az MDF-hez hasonlóan) jelentős hiteltartozást vett a nyakába. Az Index információi szerint a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott kedvezményes hitelkonstrukció keretében 900 millió forintra kötelezte el magát az MSZP.

Úgy tudjuk Puch, akit nemrég még a parlamenti alelnöki poszt esélyeseként emlegettek, a megváltozott helyzetben általános frakcióvezető-helyettes lesz, ami a képviselőcsoport gazdasági irányítását is magában foglalja.

Puch korábban a parlament költségvetési bizottsági elnöke és a párt pénztárnoka volt, ám 2007-ben konfliktusba került Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnökkel, ezért formálisan lemondott a pénztárnokságról könyvelője, Brecskáné Nagy Mária javára. Kárpótlásként közlekedési államtitkári kinevezést kapott. Gyurcsány bukása után Bútor Klára helyét foglalta el a pártigazgatói poszton.