Páva Zoltán visszaadta Toller néni hitét

2010.05.21. 11:22
Ha Toller László felébredne, látná, hogyan árulták el azok, akik a tenyeréből ettek, és látná, hogyan esett szét az MSZP, búcsúztatta a múlt héten elhunyt volt pécsi polgármestert barátja, Páva Zoltán. A temetés után tucatnyi telefont és rengeteg sms-t kapott, mindenki gratulált, hogy végre megmondta.

Sokan gratuláltak Páva Zoltánnak, Komló polgármesterének Toller László temetése után a búcsúztató beszédéhez. A múlt hét hétfőn évekig tartó vegetatív állapot után meghalt egykori pécsi polgármester temetésén egykori barátja és párttársa keményen bírálta az MSZP-t és Toller azon pécsi frakciótársait, akik szerinte "hátba döfték", miután egy autóbalesetben elvesztette cselekvőképességét.

Páva Zoltán, Komló polgármestere
Páva Zoltán, Komló polgármestere

"15-16 telefont és csomó sms-t kaptam, nagyon érdekes emberektől. Mindenki gratulált, de a legjobban az esett, hogy Toller Marika néni [Toller László édesanyja] a nyakamba borult, és azt mondta, Zolikám, visszaadtad a hitemet" - mesélte a temetés másnapján Páva.

A komlói polgármester nem akart neveket említeni, de elmondta, hogy még a pártvezetésből is kapott gratulációt, igaz, azt is felrótták neki, hogy beszéde indulatos volt. "Erre majdnem mondtam valamit".

Páva szerint érdekes a visszhangja a beszédének, de a politikacsinálók véleményénél neki többet jelentett, hogy "bányászegyenruhás emberek jöttek oda hozzám, hogy le a kalappal, ezt meg kellett mondani".

Szekeres Imre és Lamperth Mónika temetésen
Szekeres Imre és Lamperth Mónika temetésen

Páva egyébként Toller barátjaként mondott búcsúztatót, nem politikai megfontolások vezették. "Fejből mondtam el. Átgondoltam, hogy mit mondok, de belőlem jött. Egyedül a Paudits-idézetet olvastam fel" - mondta.

"Laci nekem nagyon jó barátom volt. Együtt kezdtünk a parlamentben, egy lakásban is laktunk Pesten. Csak a Laci rengeteget dohányzott, füstölt, mint egy gyárkémény, ezért elmentem egy egyszobás lakásba" - mesélte. "Mindig viccelődött azokkal, akik leszoktak, én már tizenkétszer is, mondta nekik. De a balesete előtt három-négy évvel tényleg leszokott" - osztott meg egy emléket.

"Bár ne a temetése kapcsán kellett volna elmondanom, amit gondolok" - zárta a beszélgetést.