Úszik a Fidesz a kormányprogrammal

2010.05.21. 20:30
A korábbi ígéretekkel ellentétben csak szombat délutánra készül el a Fidesz-kormány programja. Pénteken azért hiányzott több meghatározó képviselő az országgyűlés üléséről, mert még az utolsó simításokat végezték az anyagon. A kormányprogram tízórás vitája kedden kezdődik.

A Fidesz korábban csütörtökre ígérte az Orbán-kormány programjának nyilvánosságra hozatalát. Lázár János pénteken már azt mondta: Orbán Viktor kijelölt kormányfő "a hét végén, ma, illetve a holnapi napon"; nyújtja be az Országgyűlésnek  a következő kormány miniszterelnöki programját.

Az Index információi szerint a pénteki parlamenti ülésen is azért voltak üresek a Fidesz prominenseinek székei, mert rendkívüli és informális "kormányülésen" végezték az utolsó simításokat az anyagon. A jelek szerint azonban a pénteki hajrá sem volt elég a korábbi kormányprogramokhoz képest újszerűnek ígért dokumentum elkészítésére.

A kormányprogramot várhatóan szombaton adják le a parlamentnek, a csúszással a Fidesz így az országgyűlési hivatal stábját is túlóráztatja. Az anyagot ezután tárgysorozatba veszik és várhatóan még szombaton felkerül az országgyűlés honlapjára. 

A program vitáját a május 25-én, kedden délután egy órai kezdést követő döntéshozatalok után kezdi meg a Ház egy tízórás vita keretben. Kedd délután a vezérszónoki felszólalások hangzanak majd el, szerdán pedig reggel 9 órától késő délutánig folytatódik a vita.Több

A program keddi-szerdai vitájában elhangzottakra Orbán Viktor május 29-én, szombaton 11 órakor válaszol, amely után szavaznak a programról. Ha ezt elfogadja az Országgyűlés, közjogi értelemben is Orbán Viktor lesz Magyarország új miniszterelnöke.

A miniszterjelöltek meghallgatása is megkezdődik jövő kedden, és péntekig tart. Miután Orbán Viktor letette a miniszterelnöki esküt, javaslatot tesz Sólyom Lászlónak a miniszterek kinevezésére. Ha a köztársasági elnök kinevezi a tárcavezetőket, a miniszterek is letehetik az esküt  május 29-én délután.