Álláshalmozó a kétmilliós borítékkal levideózott Wieszt

2010.05.21. 15:13 Módosítva: 2010.05.21. 15:59
A kétmilliós boríték átvételekor egy Bartók Béla úti számítástechnikai üzlet tulajdonosa filmezte le 2007-ben Wieszt Jánost, mielőtt az önkormányzat végre eladta volna neki a helyiséget. A kerület vagyongazdálkodását Wieszt irányította. Az MSZP újbudai frakcióvezetője komoly álláshalmozó, a fővárosi önkormányzat etikai bizottságától munkaügyi döntőbíráskodáson és a vállalkozók kamarai képviseletén át több fb-tagságig számtalan megbízatást gyűjtött be az utóbbi években.

Tízszázalékos „alkotmányos költséget” kellett letennie a XI. kerületi MSZP-frakcióvezető kezébe egy Gellért térhez közeli, 18,3 millió plusz áfára becsült üzlethelyiség bérlőjének ahhoz, hogy forgalmi értéken megvehesse az ingatlant. A jelenetet maga a bérlő, egy számítógépes üzlet tulajdonosa rögzítette videóra. A rejtett kamerás felvételt csütörtökön a kerületi Fidesz mutatta be az önkormányzati testületi ülésen.

Wieszt akkor azzal magyarázta a felvételt, hogy életében nemcsak kétmillió forintot, hanem sokkal többet is vett már át, például amikor házat épített. Az építkezésben is voltak kétmilliós számlák, és ahhoz hogy tudjon pénzt kiadni, először természetesen kapnia kell.

A Wieszt János az ügylet idején nemcsak a szocialista képviselőcsoportot vezette, hanem elnöke volt a kerület vagyongazdálkodási bizottságnak is. A Bartók Béla úti önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségre 2007-ben váratlanul hétszeres bérletidíj-emelést irányoztak elő, amit az ingatlan megvásárlásával lehetett kiváltani. Az ujbuda.blog szerint az ingatlant a Qwerty Computer Kft. bérelte 2007 októberéig, amikor a vagyongazdálkodási bizottság az adásvételről szerződött a céggel.

A Wiesztről készült videón a pénzátadás előtt a bérlő fennhangon, fejszámolással vezette le, hogy miért 2,2 millió forint került a borítékba. 18,3 plusz áfa, ami 21,96 kerekítve 22. Wieszt tartva egy esetleges hangfelvételtől, némán bólogatott, és számolás nélkül eltette a borítékot. A felvétel a Budapesti Kereskedelmi és Ipari Kamara budai irodájában készült, Wieszt volt a kamara főtitkára.

A XI. kerületi politikus egyébként saját bevallása szerint is csak ideje húsz-harminc százalékában tudott a kerület ügyeivel foglalkozni. Maradék idejét számos más állás töltötte ki. Wieszt egyrészt a fővárosi közgyűlés szocialista frakciójának tagja (azon belül a frakció etikai bizottságának is), valamint a fővárosi közgyűlés gazdasági bizottságában és az oktatási bizottságban is szerepet kapott. A közgyűlés delegálta a Fővárosi Kéményseprő-ipari Kft. felügyelőbizottságának elnöki székébe. A Kopaszi gát hasznosításáért felelős Öböl XI. Kft. felügyelőbizottságába a XI. kerületi önkormányzat a küldte. Wiest éppen abban az időszakban volr fb-tag, amikor a Kopaszi gát Leisztinger Tamás fennhatósága alá került. A tranzakció tisztázatlan körülményeit már hosszabb ideje vizsgálja a rendőrség.

Wieszt életrajza szerint 1995 óta tagja a Munkaügyi Közvetítő és Döntőbíró Szolgálatnak is. Három hónapja pedig a Szekeres Imre által vezetett Honvédelmi Minisztériummal kötött szerződést, a Zrínyi Kommunikációs Nonprofit Közhasznú Kft. gazdasági igazgatója lett.

A Honvédelmi Minisztérium szóvívője, Bocskai István péntek délután azt jelentette be, hogy a tárca közös megegyezéssel szerződést bontott Wieszttel. Bár mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, már gyanúba keveredett emberek sem lehetnek a HM közelében - indokolta a szóvivő a szerződésbontást.

Bokros teendői ellenére Wieszt 2010-es vagyonbevallásán csupán háromszázezres képviselői díjazás szerepel a kereset rubrikában. Bevallott azonban két nagymarosi teleket és egy kilencven négyzetméteres (plusz tetőtér) zebegényi üdülőt, amihez (ötven százalékban) 1990-ben jutott ajándékozás útján. Budapesten egy hetvennyolc négyzetméteres XI. kerületi társasházi lakás ötven százaléka felett rendelkezik, valamint 2002-ben a IX. kerületben egy hatvanhat négyzetméteres társasházi lakást vásárolt, aminek nyolcadrészt tulajdonosa.

Ingóságai között van egy 2008-ban vett VW Passat, tavalyi vagyonbevallásában még egy nagy értékű motorcsónak is felbukkan, bankszámláján tízmillió forint és háromszáz euró készpénz található.

Mint megtudtuk, Wieszt elsősorban Molnár Gyula – XI. kerületi polgármester, az MSZP korábbi budapesti elnöke – fontos embere. A fővárosi politikában akkor szorult háttérbe, amikor Hagyó Miklós és köre kiszorította Molnár Gyulát a hatalomból, a kerületben viszont erős embernek számít. Bár bent ül a frakcióban, fővárosi ügyekben nem nagyon aktív, felszólalása alig volt a fővárosi közgyűlésben.

Párttársai szerint a 2007-es videó készítésének inkább a korabeli Hagyó–Molnár-párharc szolgáltathatott hátteret, majd mint egy celeb házipornó-kazettája, körbe-körbe járt, amíg ki nem kötött a kerületi Fidesznél.

A botrány kirobbanása után Molnár Gyula az ártatlanság vélelmére hivatkozva első körben megvédte Wiesztet, pénteken azonban bejelentette, felkérte, hogy az ügy tisztázásáig függessze fel tagságát a XI. kerületi önkormányzat vagyongazdálkodási bizottságában.