Móric
9 °C
15 °C

Megfenyegették a Wieszt lebuktató vállalkozót

2010.05.23. 00:29
Fekete öltönyös, napszemüveges férfi érdeklődött a felvétel iránt, ezért a vállalkozó inkább közzétette, ahogy Wieszt János MSZP-s politikus 2,2 millió forintot fogad el egy borítékban még 2007-ben, állítólag azért, mert segített megvásárolni egy önkormányzati ingatlant.

Meg akarták szerezni tőle a felvételt, ezért tett feljelentést az a vállalkozó, aki szerint Wieszt János szocialista politikus több mint kétmillió forintos kenőpénzt kért tőle - hangzott el az RTL Klub szombat esti híradójában.

A hírműsornak pénteken nyilatkozott a vállalkozó, aki rejtett kamerás felvételt készített a pénz átadásáról. A vállalkozó szerint azért kellett 2,2 millió forintot - az önkormányzati ingatlan árának tíz százalékát - kifizetnie Wieszt Jánosnak, hogy megvehesse az üzletet.

A műsorban elhangzott: a rejtett kamerás felvétel 2007 decemberében készült. A vállalkozó azzal indokolta, hogy eddig nem tett feljelentést, attól félt, eltussolják az ügyet.

"Azért tettem ezt most, mert gyakorlatilag a múlt héten tudomásukra jutott ez a felvétel és egy fekete öltönyös, fekete napszemüveges úr megkeresett engem, és érdeklődött a felvételről, és hogy tudja, hogy nálam van egy ilyen felvétel és szeretné ő ezt megkapni" - nyilatkozta a vállalkozó. Azt nem árulták el neki, hogy kinek a megbízásából szerették volna megszerezni a felvételt - tette hozzá.

A találkozó után a vállalkozó feljelentést tett a rendőrségen, a Budapesti Rendőr-főkapitányság pedig vesztegetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást az ügyben.

A vállalkozó a hírműsornak azt mondta: más ügyekről is vannak anyagai, amelyeket saját biztonsága érdekében gondosan őriz. "Már csak azért is, mert az elmúlt napokban egyértelműen üzentek nekem, hogy amennyiben ez a felvétel nyilvánosságra kerül, tönkretesznek engem" - mondta a vállalkozó, aki a felvételen látható Wieszt János mellett mást nem akart megnevezni.

Arról is beszélt, nagyon sok vállalkozó van hasonló helyzetben, és az, hogy a nyilvánosság elé lépett, "segítheti őket abban, hogy merjenek előjönni és elmondják saját történetüket." A hírműsor Wieszt Jánost szombaton nem tudta elérni.

A Fidesz XI. kerületi szervezete hatalommal való visszaélés gyanúja miatt jelentette fel Wieszt Jánost, az MSZP XI. kerületi frakcióvezetőjét. A szervezet szerint Wieszt János kétmillió forint csúszópénzt fogadott el, amelyet egy titokban készített videofelvétel tanúsít; a csütörtökön bemutatott felvételen az látszik, hogy a szocialista politikus egy borítékot vesz át.

A felvétel az Index értesülése szerint 2007-ben, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában készült. Wieszt, aki akkoriban a kamara főtitkára is volt, a testület budai épületében fogadta a vállalkozót.