Fényévnyi távolság a kétmilliós boríték átvétele és a valóság között

2010.05.24. 14:42 Módosítva: 2010.05.24. 15:30
Wieszt János számára világossá vált, mi történt, így a konkrétum ismeretében tudja cáfolni a történteket. Bár konkrétummal nem állt elő. Az MSZP XI. kerületi frakcióvezetője vállalja a vizsgálatot és a szükséges jogi eljárásokat az őt ért vádakkal kapcsolatban, egyben rágalmazásért feljelentést tesz Kupper András, a kerület fideszes frakcióvezetője ellen

Wiesztről múlt héten derült ki, hogy lefilmezték, amikor 2007-ben egy kémilliós borítékot vett át egy Bartók Béla úti számítástechnikai üzlet tulajdonosától, mielőtt az önkormányzat végre eladta volna neki a helyiséget.

Az MSZP újbudai frakcióvezetője sajtóközleményben tudtatta, hogy semmi lehetősége nincsen a szerinte manipulatív támadás ellen, ezért jogi lépéseket tesz bízva igazában, Kupper András fideszes frakcióvezetőt feljelenti: "A bemutatott felvétel tényleges tartalma és annak az értelmezése között fényévnyi távolság van. Kérem tehát, hogy biztosítsák az eredeti felvételt (mely cáfolja az ott elhangzottakat), mivel a jelenleg rendelkezésre álló verzióról igazságügyi szakértő véleményét kértem és Ő nem zárja ki a hang és a kép manipulálásának lehetőségét." Erről a felvételről beszélt Wieszt:

Wieszt János annak érdekében áll a vizsgálat elé, hogy tisztázódjon: mind ebben az ügyben, mind a kerület vagyongazdálkodását érintő minden ügyben a helyi eljárási rend, a működési szabályok betartásával járt el.

A Fidesz XI. kerületi szervezete hatalommal való visszaélés gyanúja miatt jelentette fel Wieszt Jánost. A szervezet szerint Wieszt János kétmillió forint csúszópénzt fogadott el, amelyet egy titokban készített videofelvétel tanúsít; a múlt héten csütörtökön bemutatott felvételen az látszik, hogy a szocialista politikus egy borítékot vesz át.

Weiszt János 2009. december 17-én a Fővárosi Közgyűlésen, mint megfigyelő (Fotó: Kovács Attila)
Weiszt János 2009. december 17-én a Fővárosi Közgyűlésen, mint megfigyelő (Fotó: Kovács Attila)

Wieszt szerint meghamisították a felvételt: "A [videó] bemutatás napján
nem voltam, nem lehettem tisztában, hogy milyen üggyel kívánják
összekeverni a képen látható pillanatokat ezért az én reakcióm sem
lehetett egyértelmű. Mára világossá vált, hogy ki az illegális
vélhetően jogszerűtlenül birtokolt felvétel tulajdonosa. Így már a
konkrétum ismeretében tudom cáfolni a felvétel sugallta állításokat."

Megkezdődik az elszámoltatás Újbudán

Megkezdődik az elszámoltatás Újbudán - mondta Kupper András, a XI. kerületi Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján, ahol megjelent az a vállalkozó is, aki Wieszt János helyi szocialista képviselőről felvételt készített, amint a politikus - vélhetően - éppen kenőpénzt fogad el.

A sajtótájékoztatón Kupper András arra kérte a helyi vállalkozókat és önkormányzati tisztviselőket, hogy ha visszás ügyekről tudnak, akkor forduljanak hozzá, mert segít a nyilvánosság elé tárni azokat.

Gálfi István, a Qwerty Computer Kft. ügyvezető igazgatója, aki a szocialista politikusról az említett felvételt készítette, hangsúlyozta, hogy a felvétel valódi. "Én vagyok, aki készítette, és aki a borítékba, gondosan megszámolva, beletette azt a pénzt" - mondta.

A videó megjelenésekor azt mondta Wieszt, hogy életében nemcsak kétmillió forintot, hanem sokkal többet is vett már át, például amikor házat épített. Az építkezésben is voltak kétmilliós számlák, és ahhoz hogy tudjon pénzt kiadni, először természetesen kapnia kell. Az MSZP újbudai frakcióvezetőjekomoly álláshalmozó, a fővárosi önkormányzat etikai bizottságától munkaügyi döntőbíráskodáson és a vállalkozók kamarai képviseletén át több fb-tagságig számtalan megbízatást gyűjtött be az utóbbi években.

Később kameránk előtt magyarázkodott összevissza a boríték átvételéről: